Fond võimaldab haruldase haigusega pisitüdrukule massaaži ja osteopaatiat

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elly
Elly Foto: Lastefond

SA TÜ Kliinikumi Lastefond jätkab selle aasta lõpuni haruldase geenihaigusega 4-aastase Elly massaaži ja osteopaatilise ravi toetamist. Manuaalsed teraapiad aitavad kaasa lapse arengule ja igapäevasele toimetulekule.

Ellyl on diagnoositud Rett sündroom - vaid tüdrukutel esinev kaasasündinud geneetiline arenguhäire. Haigus avaldub 6.-18. elukuul, kui seni normaalselt arenenud lapse areng seiskub ning omandatud oskused hakkavad taandarenema: kaob eesmärgipärane käe kasutamine ning suhtlemis- ja sotsiaalsed oskused, tekivad stereotüüpsed liigutused, lapsed hakkavad vältima silmkontakti ja käituma autistlikult. Lisaks jäävad nad maha nii kasvus kui kaalus ning hilisemas elus tekib seljakõverus ehk skolioos. Ellyl kaasnevad haigusega krambid ning hingamisraskused.

Haigus on ravimatu, kuid seda on võimalik leevendada erinevate teraapiate abil. Elly on suurt abi saanud massaažist ja osteopaatilisest ravist, mida Lastefond on tüdrukule alates 2014. aasta novembrist oma annetajate abil võimaldanud.

Elly ema sõnul on manuaalsed teraapiad tema tütre jaoks elulise tähtsusega aidates toime tulla haigusest kurnatusega. «Ravimid, mida Elly peab haiguse tõttu tarvitama, mõjuvad kehale väga kurnavalt ning epilepsiahood on muutnud ta väga nõrgaks ja uniseks. Peale massaaži ja osteopaatilisi protseduure aga hakkab laps rohkem lobisema ja tal tuleb tahe liikuda,» räägib ta.

Kuivõrd haigekassa toetab massaaži vaid teatud ulatuses ning Elly vajaks seda kahtlemata ettenähtust rohkem ning lisaks ka osteopaatiat, otsustas Lastefond tüdruku teraapiaid toetada veel käesoleva aasta lõpuni igakuiselt 212 euroga.

Lastefondi tegevjuhi Sandra Liivi sõnul hindab Lastefond väga võimalust toetada Ellyt ning tema perekonda sedavõrd haruldase haiguse leevendamisel. «Iga raviseanss, mis haruldase haigusega lapsele leevendust pakub, on meile suur rõõm. Usume, et need hetked, kus vanem tunneb, et lapsele valitud teraapia tõesti mõju avaldab, on kuldaväärt ning me loodame, et saame heade annetajate toel selliseid perekondi ka edaspidi toetada,» ütleb ta.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks aadressil http://lastefond.ee/annetajale/pusiannetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles