Ajateenistus kahjustab kõrvakuulmist (1)

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Vastavalt Jaana Jokitulppo Soomes läbi viidud uuringule avaldab sõjaväeteenistuses kuuldud müra negatiivset mõju ajateenijate kuulmisele.

Neljapäevasel mürakonverentsil tutvustati Soomes Kuopio Ülikoolis õppinud Jokitulppo doktoritöö «Tööväline müra – allikad, kokkupuude ja mõju kuulmisele» tulemusi. Uuringu üheks sihtgrupiks olid ka ajateenijad, kelle puhul hinnati sõjaväeteenistuse mõju kuulmisele.

Selgus, et ühel viiest ajateenijast esines teenistusse saabumisel kerget laadi kuulmisvaegust. Ajateenistuse lõpuks levis kerge kuulmiskadu aga juba 27 protsendile ajateenijatest. Kuulmist mõjutasid püstoli- ja automaadimüra kuulmine ning miinipildujate müra.

Kuigi ajateenistuse aeg on lühike, avaldavad sel ajal kuuldud väga tugevad sõjaväemüra tasemed kahjulikku mõju noorte meeste kuulmisele. Kõige tõenäolisem süveneva kuulmiskao põhjus oli seotud lahingõppustel püstoli- ja automaadimüra kuulmisega ilma kuulmiskaitseteta. Kuulmiskaitsete kasutamine on soovitatav tegevuste ajal, mil helitase ületab 80 detsibelli.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles