Tulevase beebi tervis sõltub ema toidust

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toituma peaks mitmekülgselt ja vältima toitainevaeseid eineid.
Toituma peaks mitmekülgselt ja vältima toitainevaeseid eineid. Foto: SCANPIX

Loodus on nii seadnud, et suure ülekaalu korral on naisel rasestumisega probleeme. Kui vähendada liigset kehakaalu kasvõi 10 protsenti, on lapsesaamise võimalus kohe märksa suurem.

Kuid ema liigne kehakaal ja rasvumine on ka ohtlikuks riskiallikaks lapsele juba ema raseduse esimestest nädalatest alates, kirjutab Figuurisõbrad.

Inglaste värsked uuringud British Nutrition Foundation raportis aastast 2013 kinnitavad seda, et ema toitumine ajal, mil laps pole veel sündinud, on väga oluline lapse tervisele kogu eluks. Hea tervise vundament laotakse looteeas ema raseduse ajal.

Toitainete tasakaal on määrava tähtsusega ning kõik ema poolt tehtavad käitumisvead ja ebatervislikud toiduvalikud kujutavad endast ohtusid oodatavale lapsele. Emal on bioloogiline ühendus lapsega, mis kas loob või ei loo eeldust tulevases elus südamehaiguste tekkeks, II tüüpi diabeeti või rasvtõvesse haigestumiseks. Sellepärast on vajalik, et ema hoiaks normaalkaalu ja toituks mitmekülgselt ning tasakaalustatult.

Eriti puudutab see foolhappe ja D-vitamiini vajadustekohast saamist. Kui neid pole, on lapsel riskid. Sellepärast peab ema raseduse ajal, eriti raseduse esimese 12 nädala jooksul saama foolhapet päevs viis milligrammi. Kuid sageli on rasestumine planeerimata ja siis ei osata selleks ettevalmistusi teha. Üks lahendus on tarbida rohkem D-vitamiini ja foolhappega rikastatud toite või manustada neid toidulisandina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles