Eestlased ravisid end mullu välismaal 3,8 miljoni euro eest

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aastal osutati eestlastele välismaal kallimat ravi kui varasemalt.
Möödunud aastal osutati eestlastele välismaal kallimat ravi kui varasemalt. Foto: Arvo Meeks

2014. aasta jooksul maksis haigekassa eestlastele välisriigis tehtud plaaniliste tervishoiuteenuste eest 248 korral.

Haigekassa aastaraamatust selgub, et välismaal tehtud plaanilise ravi kulud ületasid eelarves planeeritud summa 221 protsenti. Raviks välismaal oli ette nähtud 1,76 miljonit eurot, tegelikkuses kulutati 3,88 miljonit.

Ravikindlustatu suunatakse plaanilisele ravile või uuringule välisriiki, kui taotletavat tervishoiuteenust ja selle alternatiive Eestis ei osutata. Tervishoiuteenus peab olema patsiendile näidustatud ja see peab olema tõendatud meditsiinilise efektiivsusega.

Eesmärgi saavutamise keskmine tõenäosus peab olema vähemalt 50 protsenti. Hinnangu kriteeriumitele vastavuse kohta annab vähemalt kahest eriarstist koosnev konsiilium.

2013. aastaga võrreldes kasvas mullu nii ravijuhtude arv kui ka ühe ravijuhu keskmine maksumus. Kui aastal 2013 maksis üks ravijuhtum välismaal haigekassale keskmiselt 8600 eurot, siis möödunud aastal oli ühe juhtumi keskmine hind juba 14 000 eurot.

Planeeritust suuremad väljaminekud tulenesidki eelkõige sellest, et 2014. aastal oli rohkem kallemaid ravijuhtumeid kui eelnevatel aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles