Lastefond jätkab kahe asenduskodu toetamist

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terapeut on asenduskodus asendamatu väärtusega.
Terapeut on asenduskodus asendamatu väärtusega. Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond toetab veel kuni järgmise aasta keskpaigani Vinni perekodus ja Tudulinna asenduskodus elavatele lastele terapeutilise toe pakkumiseks vajalike tugispetsialistide tööd.

Lastefondi selleaastase põhikampaania «Katkised hinged» raames võimaldab fond igakuise toetuse abil Tudulinna asenduskodu lastele 10 kuuks eripedagoogi ja tegevusterapeudi abi ning Vinni perekodule üheksaks kuuks eripedagoog-logopeedi tuge, vahendab fond. Lastefond tasub nimetatud ajaperioodide jooksul erialaspetsialistide töötasud ning vajadusel ka sõidukulud kahe asutuse peale kokku 9600 euro ulatuses.

Tudulinna asenduskodu MTÜ Maria ja lapsed juhataja Karis Mugamäe rõhutab, et terapeudid on abiks kõigile asenduskodus elavatele lastele, kes kõik vajavad vähemal või rohkemal määral terapeutilist abi: «Neil kõigil on väga erinev elusaatus, kus on palju valu ja kannatusi, milles neil endil pole vähimatki süüd. Ometi mõjutavad need elukogemused kogu nende elu ja toimetulekut. Neil esineb nii füüsilisi kui vaimseid traumasid, millega tuleb tegeleda järjepidevalt ja professionaalselt. Nad kõik vajavad eelkõige just teraapilist abi.» Mugamäe sõnutsi suudab asenduskodu vaid terapeutides toe jätkudes luua sealolevatele lastele turvalise arengu- ja õpikeskkonna.

Ta lisab, et kuigi lastele on ka varasemalt võimaldatud regulaarseid kohtumisi Tartu tugikeskuse psühholoogidega, näeb ta asenduskodu tööd juhtides, kui oluline on suunata teadlikult ka igapäevaselt lastega tehtavat kasvatustööd ning võimaldada neile teraapilist abi just asenduskodus koha peal.

Ka Vinni Perekodu sotsiaaltöötaja Gaidi Kasu märgib, et regulaarselt asenduskodu külastav eripedagoog-logopeed on mõjunud nii laste psühholoogilisele tervisele kui asenduskodu sisekliimale väga positiivselt. «Kui enne oli meie kasvatustöötajatel aeg-ajalt keeruline oma hoolealuste päritoluga seotud probleemidest aru saada, siis eripedagoogi tugi on aidanud nende probleemide alged üles leida ja teadvustada ning pannud kasvatajaid seeläbi mõistma laste kriisiolukordadest tulenevaid käitumismalle,» kostis ta.

Kasu toob esile, et erinevalt spetsialistide külastamisest vastavates asutustes, tekib kohapeal käival terapeudil tervikpilt. «Ta näeb peret tervikuna, suhtleb lastega erinevates olukordades ning saab osa lapse üleüldisest arengust. Kuna ka konfliktid eskaleeruvad pigem erinevates olukordades perekodus, on äärmiselt oluline olla laste keskel, tajuda nende mõtteid ja tundeid kohapeal ning aidata probleemi tekkimisel mõista selle olemust kohe esimesel võimalusel ja seda just lapsele tuttavas keskkonnas,» räägib ta. «Ka meie kasvatajad on eripedagoogi juhendamisel palju arenenud omandades parimaid võtteid igapäevatööks lastega,» lisab Kasu.

Nii Tudulinna asenduskodu kui Vinni perekodu on koduks lastele vanuses 1,5-18 aastat. Tudulinna asenduskodus elab eraldi kolmes peres kokku 23 last, Vinni perekodus 40 last.

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles