Apteekrite liit: ravimiameti suhtes on algatatud sisekontroll

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli Apteek.
Ülikooli Apteek. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Eesti apteekrite liidu teatel on sotsiaalministeerium alustanud ravimiameti suhtes sisekontrolli seoses ameti võimaliku kaasaaitamisega Soome apteekifirmal rikkuda turureegleid Eestis.

«Ravimiamet on väljastanud 2015. aastal OÜle Samfred üheksa üldapteegi tegevusluba hoolimata sellest, et tegemist on Soome apteegifirma Yliopiston Apteekki varifirmaga, mille abil hiilitakse mööda uute apteekide asutamise piirangust,» ütles Eesti apteekrite liit pressiteates.

Organisatsiooni teatel on seetõttu sotsiaalministeeriumis algatatud sisekontroll ravimiameti tegevuse uurimiseks. Ka konkurentsiamet on alustanud uurimismenetlust küsimusi tekitavate seoste kindlakstegemiseks.

«Yliopiston Apteekki laieneb Eesti turul seadusi väänates, kasutades selleks tegevjuhi Reet Tengiga perekondlike sidemetega seotud varifirmat OÜ Samfred. Kurb on see, et ravimiamet pole vaevunud isegi korralikult uurima, millised seosed eksisteerivad OÜ Samfred ja Yliopiston Apteekki vahel,» ütles Eesti apteekrite liidu esinaine Ülle Rebane.  

«Lisaks perekondlikele sidemetele ühendavad neid ettevõtteid tegelikkuses veel ühine identiteet, juhtimine, töötajad ja finantseerimine. Sellest on avaldatud ka põhjalik uuriv artikkel kohalikke uudiseid kajastavas infoportaalis Kohaliku Info Keskus,» mainis Rebane.   

Eriti kurioosseks muudab Rebase sõnul olukorra see, et Yliopiston Apteekki on sisuliselt Helsingi Ülikooli struktuuriüksus. Eesti apteekrid on pöördunud Helsingi Ülikooli poole ja palunud nende seisukohta, kas ülikoolile kuuluva ettevõtte taoline praktika Eestis on kooskõlas Põhjamaade ühe auväärse ülikooli akadeemilise väärtusskaala ja mainega.

Lisaks menetleb Euroopa Komisjon hetkel Soome vastu suunatud ebaseadusliku riigiabi kaebust, kuna Yliopiston Apteekkil on Soomes laialdased privileegid ja hüved, mille abil nad moonutavad konkurentsi.

«Yliopiston Apteekki lõppeesmärgina näeme kohaliku turu ülevõtmise soovi. Esialgu Eesti proviisoriapteekidelt, mis on suurkettidest väiksemad ning jääksid kiiresti «dopingut» saanud Soome hiiglasele alla. Põhiküsimus on: miks aitab Ravimiamet Soome riigiabi saanud ettevõtte taolisele tegevusele kaasa,» sõnas Rebane.

Eesti apteekrite liit on sõltumatuid proviisorapteeke ühendav mittetulundusühing, mis kaitseb apteekide ja apteegi töötajate kutsealaseid, sotsiaalseid ja majanduslikke õigusi ning huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles