Lihtsate venitustega stressist vabaks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venitamine lõdvestab lihaseid
Venitamine lõdvestab lihaseid Foto: SCANPIX

Stressis keha on pinges keha, kuid õnneks saab jäikust leevendada lihtsate venitusharjutustega.

Kõige rohkem jäävad vaimse ülepinge korral kangeks kaela- ja õlalihased, kirjutab hälsa.se. Kui lihaspinget pikema aja jooksul ei leevendata, võib tekkida krooniline lihaste lühenemine.

Iga venitusharjutuse puhul on oluline õige kehaasend, mida tuleks hoida nii kaua kui võimalik. Venitus ei tohi haiget teha, hingamine peaks olema rahulik ning iga järgmise korraga võiks proovida venitust suurendada. Igat harjutust võiks hoida vähemalt 30 sekundit.

Kaelalihased

Istu toolil sirgelt ning hoia mõlemad jalad põrandal. Selg peaks olema sirge. Kalluta pead esmalt ühele, siis teisele küljele, veidi võib ka käega aidata ja pead õla poole tõmmata. Pilk peaks olema suunatud pigem lae poole üles, kindlasti mitte põrandale. Vajadusel toeta vaba käega tooli käetoele.

Ülaselg

Istu taaskord toolil, jalad kindlalt maas ning tõmba lõug vastu rinda. Siruta käed ettepoole ja pane sõrmseongusse. Proovi venitada abaluud teineteisest eemale ning hoia venitust mõnda aega, vajadusel võid veidi liigutada, suurendamaks venitust ühel ja teisel pool ülaselga.

Rind

Toeta küünarnuki sisekülg uksepiidale või vastu seina nii, et õlg ja küünarnukk on ühel kõrgusel. Hoides kätt seinal, astu veidi ettepoole nii, et tunned rinnalihases venitust. Liigutades kätt kõrgemale või madalamale, venitad erinevaid rinnalihaseid.

Külg

Võta ühe käega teise käe randmest kinni ning tõmba käsi sirgelt üle pea. Kalluta end küljele ning suurenda venitust väljasirutatud käe randmest tõmmates sedasi, et tunned keha külgmistes lihastes venitust. Korda sama teise küljega. Võid keha veidi ette- või tahapoole kallutada, et muuta venituse kohta.

Alaselg

Heida selili ning tõmba jalad keha lähedale. Hoia kätega ümber põlvede ning lase selg vabaks. Hoia asendit seni, kuni tunned, et alaselg vajub põranda poole ega ole enam pinges.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles