Kofeiini ületarbimine on muutumas ohtlikuks

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kofeiini sisaldavad kohvijoogid, tee, energiajoogid ja paljud spetsiaalsed preparaadid.
Kofeiini sisaldavad kohvijoogid, tee, energiajoogid ja paljud spetsiaalsed preparaadid. Foto: SCANPIX

Paljudele inimestele on kofeiin kinnisideeline vajadus, mida tarbitakse kõikvõimalikul kujul.

Tänapäeval ei piirdu enamik kohvijoojaid vaid ühe tassiga, kirjutab Independent. Kunagi piisas ühest tassist hommikusöögi kõrvale, et saavutada turgutav efekt ning unustada kofeiin ülejäänud päevaks. Nüüd on kofeiini puhul tegemist vajadusega, mille rahuldamist arenenud maades püütakse võimalikult lihtsaks teha.

Seetõttu on poelettidel saadaval tohutu valik energiajooke, kofeiinitablette, kofeiini sisaldavaid nätse ja palju muud. Ka kohviube müüakse suurenenud tarbimise tõttu enneolematult suurtes kogustes: mitmekilostest kottidest kanistriteni.

Sellised arengud tekitavad probleeme erinevate riikide tervishoiusüsteemidele üle maailma: kohvi tarbimisega on võimalik liiale minna ning kofeiinist üledoos saada, millega võib haiglasse sattuda. Kofeiinisõltuvust kinnitab ka tõsiasi, et sellest loobumisel tekivad paljudel võõrutusnähud.

Washington Posti möödunud aastal korraldatud uuringust selgus, et kõige enam ehk 225,5 milligrammi puhast kofeiini päevas tarbivad 50–64-aastased ameeriklased, kellele järgnevad 207,3 milligrammiga üle 65-aastased inimesed. 35–49-aastased tarbivad siiski vaid veidi vähem ehk 199,1 milligrammi puhast kofeiini.

USAst on teada ka kofeiini üledoosist põhjustatud teismeliste surmajuhtumid, kus enamasti on pikema aja jooksul liiale mindud energiajookide tarbimisega. Toksikoloogid hoiatavad, et piir kofeiini soovitud efekti saavutamise ja ületarbimise vahel on suhteliselt väike.

Siiski ei ohusta kohv inimese tervist juhul, kui seda juuakse mõõdukalt ning piirdutakse vaid kohviubadest pärineva loodusliku kofeiiniga. Sellisel juhul võib kohv organismile isegi kasulik olla, vähendades Parkinsoni tõve ja vähi tekkimise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles