Surmaga lõppenud sünnitus võib tuntud ämmaemanda aastateks vangi viia

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmise aasta augustis lapse surmaga lõppenud kodusünnituse tõttu ähvardab kodusünnitust propageerinud tuntud ämmaemandat aastate pikkune vangistus.

Täna toimus Harju maakohtus kinnine kohtuistung, kus oli arutusel eelmise aasta 12. augustil vastsündinu surmaga lõppenud kodusünnitus. Kodusünnituse juures olnud ämmaemandale Moonika Tammelile esitati süüdistus karistusseadustiku § 118 järgi, mis käsitleb raske tervisekahjustuse tekitamist, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur. Selle teo eest näeb karistusseadustik süüdimõistmise korral ette nelja- kuni kaheteist aasta pikkuse vangistuse.

Samuti süüdistatakse ämmaemandat karistuseadustiku § 372 järgi, mis käsitleb tegevusloata ja keelatud majandustegevust. Süüdimõistmise korral näeb karistusseadustik selle eest ette rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Ida-Tallinna naistekliiniku juhataja Lee Tammemägi rääkis eelmisel aastal vahetult pärast traagilist sünnitust Postimehele, et  armiga emakas  rebenes kodusünnituse käigus ja laps suri. Ema elu õnnestus päästa ainult tänu kiirele operatsioonile ja verevahetusele. Kuna sünnitajal oli eelmine sünnitus lõppenud keisrilõikega, siis poleks ta tohtinud kodus sünnitada. Keeld varasema keisrilõike korral kodus sünnitada lisati vastunäidustuste nimekirja naistearstide soovil, kuna armiga emaka korral on suurem risk emakarebendiks sünnituse ajal. «Kui haiglas peaks emakas sünnituse ajal rebenema, siis meil on viie minuti jooksul võimalus keisrilõike teel laps ära sünnitada ja tema elu päästa. Kui see juhtub kodus, siis emakarebendit ei pruugita üldse äragi tunda, nagu selle traagilise loo puhul, kus laps suri,» rääkis Tammemägi toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles