Tallinna maratoni osalejatel avastati palju terviserikkeid

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Tallinna maratoni 42. km distantsi start
SEB Tallinna maratoni 42. km distantsi start Foto: Eero Vabamägi

Ida-Tallinna Keskhaigla kardioloogia- ja pulmonoloogiaõed avastasid pühapäeval toimunud Tallinna maratonil osalejate tervisenäitajaid kontrollides nii mõnedki probleemid, millega oleks jooksul osalemine olnud ohtlik.

ITK telgis sai pühapäeval lasta kontrollida vererõhku ja pulsi sagedust, samuti tehti spirograafia uuringut ehk sai lasta mõõta kopsumahtu.

Kardioloogiaosakonna õdede käe alt käis läbi 124 inimest, kellest kolmel soovitati maratonil osalemisest loobuda. Kahel korral oli tegu kõrgenenud vererõhuga – mõõdetud rahulolekus korduvalt – ja ühel korral tuvastati enne starti ebaregulaarne südamerütm.

«Need lihtsad ja elementaarsed mõõtmised aitavad vältida eluohtlikke seisundeid,» oli II kardioloogiaosakonna õendusjuhi Anžela Kaminskase sõnul meedikute osalemine jooksuüritusel ääretult tähtis just elanikkonna tervisekontrolli pärast.

Samuti sai mõõta pulmonoloogiaõdede käe all kopsufunktsiooni. See on esmane uuring igasuguste hingamishäirete puhul ja sõeluuringuna väärtuslik kopsuhaiguste – näiteks astma – avastamiseks.

«Meie juures käis kontrollis 44 inimest, kellest enamik oli hea kopsufunktsiooniga. Samas sattus kontrolli ka paar inimest kerge kõrvalekaldega, mis ei keelanud rajale minna – ning mõni kopsuhaigusega inimene,» lisas pulmonoloogiaosakonna õde Eike Valdt. 

Ida-Tallinna Keskhaigla on Eesti Tervist Edendavate haiglate võrgustiku liige ning korraldab huvilistele seminare ja koolitusi. Sel sügisel tähistab haigla 230. juubelisünnipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles