Austraalia hakkab kärpima laste vaktsineerimisest keeldunud perede toetusi

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse vaktsineerimisest keeldumise korral võivad vanemad kaotada ligi 2100 Austraalia dollari ehk umbes 1500 euro suuruse summa aastas.
Lapse vaktsineerimisest keeldumise korral võivad vanemad kaotada ligi 2100 Austraalia dollari ehk umbes 1500 euro suuruse summa aastas. Foto: SCANPIX

Austraalia uue seaduse kohaselt vähendatakse sotsiaaltoetusi ja soodustusi neile perekondadele, kus keeldutakse laste vaktsineerimisest.

Viimase 15 aasta jooksul on nende lapsevanemate arv, kes oma lapsed vaksineerimata jätavad, kasvanud 0,23 protsendilt 1,77 protsendile, teatas Yle. Kokku on riigis umbes 39 000 last, kes on sihilikult vaktsineerimata jäetud. Valitsus on seetõttu mures näiteks leetrite ja läkaköha leviku pärast, kusjuures nakkuspuhanguid on juba esinenud.

Eile vastu võetud seadus näeb ette erandid vaid juhul, kui arsti hinnangul kujutab vaktsineerimine ohtu lapse tervisele.

Paljud austraallased on oma laste puhul keeldunud leetrite, mumpsi ja punetiste kolmikvaktsiinist, sest kardavad, et see tekitab autismi. Mitmed uuringud on aga kinnitanud, et selline kartus pole põhjendatud.

Endine peaminister Tony Abbott esitas vaktsineerimist puudutava eelnõu käesoleva aasta aprillis.

Lapsevanemad, kes vaktsineerimisest keelduvad, võivad aasta jooksul kaotada ligi 2100 Austraalia dollari ehk umbes 1500 euro suuruse summa aastas. Valitsus aga võib selle sammuga kokku hoida umbes 50 miljonit dollarit aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles