Kodused putukamürgid ohustavad tõsiselt väikelapsi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodused putukatõrjevahendid
Kodused putukatõrjevahendid Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Erinevate pihustatavate putukatõrjevahendite kasutamine kodustes tingimustes võib suurendada väikelaste vähki haigestumise ohtu.

Hiljutise Harvardi teadlaste analüüsi kohaselt võib väikelaste kokkupuude putukatõrjevahenditega siseruumides suurendada vähki haigestumise ohtu, kuid omab vähem mõju otseselt kasvajate tekkele, vahendab meditsiiniuudiste portaal Medical News Today. Kõige enam suureneb selle tagajärjel väikelastel ägedasse leukeemiasse ja lümfoomi haigestumise oht.

Harvardi rahvatervise kooli professori Chensheng Lu sõnutsi on väikelastele kõige ohtlikumad just pihustiga putukatõrjevahendid. Seda seetõttu, et tavaliselt ei pöörata tähelepanu pihustiga putukamürkide kasutamise tingimustele ning sageli tehakse seda ruumis, kus vahetusläheduses on ka teisi inimesi, sealhulgas väikelapsi. Erinevalt välistingimustes kasutatavatest putukamürkidest ei lahtu need tubastes tingimustes nii kergesti.

Professor Lu toob välja, et väikelastele on pihustiga putukamürgid ohtlikud ennekõike seetõttu, et nende maks ei ole täielikult välja arenud, mistõttu neil puudub võime ja võimekus selliseid pestitsiide oma kehas kahjutuks muuta.

Erinevaid pestitsiide leiab kodustes tingimustes nii toidust, putuka- ja rotimürgist kui ka lemmikloomadele ja muru kasvatamiseks mõeldud vahenditest. Küll aga tulevad teadlased oma analüüsi põhjal välja soovitusega hoiduda väikelastega peredes igasuguste mürkainete kasutamine nii toas kui aias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles