Terviseamet kutsub «imeravimi» juhtumitest teada andma

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Terviseamet hoiatab, et kloordioksiidi tarvitamine isegi väikestes kogustes võib põhjustada tervisekahjustusi.

Kinnises Facebooki kommuunis ravimise eesmärgil soovitatav Naatriumklorit (NaClO2) on tugev oksüdeerija, mis muundatakse happelistes tingimustes kloordioksiidiks, teatab terviseamet oma kodulehel, viidates eilsele selleteemalisele Eesti Päevalehe artiklile. Ameti sõnul on tegemist enamasti tööstuses ja desinfitseerimisvahendina kasutatava ainega, mille tarvitamine on ohtlik ja võib põhjustada pöördumatuid tervisekahjustusi.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse kliinilise konsultandi Raido Paasma sõnul puuduvad selle aine toime kohta inimese tervisele igasugused teaduslikud uuringud ja seetõttu teevad selle tarvitajad inimkatseid. «Juhul kui ainet on tarvitatud ja on tekkinud esmased mürgistusnähud, milleks on oksendamine ja kõhuvalu, tuleb aine edasine tarvitamine koheselt lõpetada,» ütles Paasma. Kui oksendamine või kõhuvalu ei möödu, tuleks pöörduda arsti poole ja anda kindlasti teada, et on tarvitatud kloordioksiidi või nn MMSi.  

Terviseamet toonitab, et ükski inimene ei tohiks kasutada ravimina aineid, mille kohta tal info puudub või see piirdub vaid tuttavate soovitustega. Terviseküsimustes peab kindlasti nõu pidama oma perearsti ja -õega, mitte otsima infot internetifoorumitest. Mürgistuste kahtluse või mürgistuste korral on võimalik infot ja nõu küsida terviseameti mürgituseinfoliinilt 16 662, kuhu helistamine on anonüümne, kõnedele vastatakse ööpäevaringselt kõikidel nädalapäevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles