Kloordioksiidi mürgituse vastu «imeravimit» ei ole

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMO.
EMO. Foto: Tairo Lutter / Pärnu Postimees

Tartu ülikooli kliinilise farmakoloogia professori Anti Kalda sõnul jääb kloordioksiidi manustamise tagajärjel üle vaid üldisi mürgistusevastaseid meetmeid kasutada.

«Esmalt tuleb kloordioksiidi tarbimine koheselt lõpetada,» ütles Kalda.

«Kui mürgistuse sümptomid nagu iiveldus ja kõhulahtisus püsivad üle ööpäeva, siis tuleks kindlasti pöörduda perearsti poole. Raskema üldseisundi korral tuleb kutsuda kiirabi või pöörduda erakorralise meditsiini osakonda,» lisas ta ning toonitas, et mida noorem on laps, seda resoluutsem peab olema lapsevanema käitumine mürgistuse leevendamiseks.

«Rääkisin ka ravimiameti kolleegidega ja õnneks tundub, et rohkem selliseid ekstreemseid juhtumeid tervisele ohtlike ainete kasutamisega praegu ei ole,» ütles Kalda.

Kinnises Facebooki kommuunis ravimise eesmärgil soovitatav naatriumklorit (NaClO2) on tugev oksüdeerija, mis muundatakse happelistes tingimustes kloordioksiidiks, teatab terviseamet oma kodulehel. Ameti sõnul on tegemist enamasti tööstuses ja desinfitseerimisvahendina kasutatava ainega, mille tarvitamine on ohtlik ja võib põhjustada pöördumatuid tervisekahjustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles