Psühhiaatri vastuvõtule pöördus mullu üle 110 000 inimese

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleoluhäireid diagnoositi naistel veidi sagedamini kui meestel
Meeleoluhäireid diagnoositi naistel veidi sagedamini kui meestel Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Eelmisel aastal pöördus psühhiaatri ambulatoorsele vastuvõtule kokku üle 110 000 inimese, neist psüühika- ja käitumishäire diagnoositi üle 95 800 inimesel.

Tervise arengu instituudi tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis on avaldatud 2014. aastal psühhiaatrite poolt konsulteeritud ja ravitud isikute psüühika- ja käitumishäirete diagnoosipõhine statistika.

Ülejäänud pöördunud osutusid terveteks või diagnoositi neil närvisüsteemihaigus. Esmakordselt või korduvalt psüühika- ja käitumishäire tõttu ambulatoorsel ravil viibinud inimeste arv on võrreldes varasemaga vähenenud üle kuue protsendi.

Uusi psüühika- ja käitumishäireid registreeriti psühhiaatri vastuvõttude käigus 25 035 inimesel. Sarnaselt paari varasema aastaga diagnoositi nii meeste kui naiste seas enim uute haigusjuhtumitena stressiga seotud psüühikahäireid: pea viis juhtu 1000 mehe ja seitse juhtu 1000 naise kohta.

Sageduselt teine uute diagnooside rühm meeste seas oli psühhoaktiivsete ainete nagu alkoholi ja narkootikumide tarvitamisest tingitud häired ning kolmas meeleoluhäired, sh depressioon. Naistel diagnoositi samuti rohkem meeleoluhäireid, kuid ka orgaanilisi psüühikahäireid, näiteks dementsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles