Pissihäda aitab veenvalt valetada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring näitas, et tualetti külastamata õnnestus katsealustel valetamine paremini
Uuring näitas, et tualetti külastamata õnnestus katsealustel valetamine paremini Foto: SCANPIX

Valetada ei ole ilus, kuid kui mingil põhjusel seda siiski vaja on teha, näiteks näidata end tööintervjuul natuke paremast küljest, siis üks väike soovitus teadlastelt: jooge enne katsumust kolm-neli klaasi vett ja ärge WC-sse minge.

Selgub, et inimestel tuleb valetamine paremini välja, kui samal ajal on vaja pissihäda maha suruda, kirjutab ERR-i teadusportaal.

 Iris Blandon-Gitlin Ameerika Ühendriikidest California osariigiülikoolist ja ta kolleegid palusid üliõpilastel vastata katse tarvis kokku kutsutud hindamiskomisjoni küsimustele, aga seejuures kahele küsimusele vastates valetada.

Enne küsitlemist paluti poolel üliõpilastest juua 700 milliliitrit ehk kolm ja pool klaasi vett, teisel poolel üliõpilastest aga 50 milliliitrit ehk veerand klaasi vett. Tuli välja, et need, kes olid rohkem vett joonud, suutsid oma valesid komisjoni ees paremini varjata kui need, kes olid vähem vett joonud.

Blandon-Gitlin ja kaasautorid kirjutavad ajakirjas Consciousness and Cognition, et tuvastatud nähtus on kooskõlas varasemate uurimistulemustega, mille järgi erisugused enesekontrolli nõudvad tegevused vajavad ühtede ja samade ajukeskuste toimimist, mistõttu ühest tegevusest, näiteks täis põiega toimetuleku püüdest tulenev ajukeskuste aktiveerumine aitab kaasa ka teise tegevuse, näiteks veenvalt valetamise edule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles