Arstitudengid kutsuvad jagama lugusid koolivägivallast

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikiusamine, illustreeriv foto.
Koolikiusamine, illustreeriv foto. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi (EAÜS) on seoses laste tervise kuuga loonud suhlusportaali Facebook keskkonna «Avameelselt koolikiusamisest», võimaldamaks koolivägivallaga kokkupuutunutel jagada oma lugu.

«Lugude jagamine võimaldab kooliõpilastel leida toetust ja mõistmist – nad ei ole üksi, nende kiusamiseks puudub põhjendus ja igaüks neist saab ka oma murest rääkida,» kommenteeris Anu Parvelo, lehekülje üks eestvedajatest.

Kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu kohaselt on 41 protsenti Eesti koolilastest kogenud viimase paari kuu jooksul kaasõpilaste kiusamist, vahendab arstiteadusüliõpilaste selts, lisades, et selle näitaja poolest on Eesti Euroopa esirinnas.

Seltsi sõnul on aastate jooksul koolikiusamine laienenud üha enam ka koolist väljapoole ja virtuaalmaailma. Kiusamise ohvrid kuuluvad riskirühma, nad puuduvad enam koolist ning nende hulgas esineb rohkem depressiooni, enesevigastamise juhte ja suitsiidikäitumist.

Nii soovib selts 25. tegutsemisaasta ja laste tervise kuu raames soovib EAÜS juhtida tähelepanu «ÜRO lapse õiguste konventsioonis» kirjapandule – lastel on õigus turvalisusele ja kaitsele nii füüsilise kui ka vaimse vägivalla ees.

«Me tahame, et õpilastel oleks julgust rääkida, kuna see on esimeseks sammuks koolikiusamise lõpetamisel ja ära hoidmisel. Tihti ei julge ohvrid kellegi poole pöörduda, mistõttu on anonüümsus väga oluline – kõik jagatud loode autorid jäävad tundmatuks,» sõnas lehekülje eestvedaja Raul Kohava, kes usub, et iga jagatud lugu aitab neid, kes on just praegu kiusamise ohvriks.

«Igaühel on oma lugu ja meie unistame, et ühel päeval ei ole need lood enam kiusamisest, vaid mõistmisest ja üksteise märkamisest,” täiendas Parvelo.

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts on arstitudengeid ühendav organisatsioon, mis tegutseb Eesti tervishoiu arendamise nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles