Nippe Hiina meditsiini varasalvest: ženšeni ja tšillipipraga külmetuse vastu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšillipipar.
Tšillipipar. Foto: SCANPIX

Kui Hiina meditsiin üle 5000 aasta tagasi välja arenes, ei teatud veel midagi sümptomitest, bakteritest ega viirustest, seega pandi diagnoose ilmastikufaktorite järgi, näiteks tuul tungis kehasse ning tegi inimese haigeks.

«Hiina meditsiini seisukohast jagatakse külmetushaigused laias laastus kaheks – tuul-külma ja tuul-kuumuse tüüpi haigusteks, kusjuures tuult peetaksegi üheks põhiliseks nakkushaiguste tekitajaks,» selgitas Hiina meditsiini arst Rene Bürkland täna eakate festivalil aset leidnud ettekandes. Haigusetekitaja, sümptomid ning ka inimese reaktsioon nendele on erinevad, sest tegu on sisuliselt vastandlike haigustega.  

«Kuna külmetushaiguse tekitaja tuleb alati väljastpoolt, on sel kaks teed, kuidas kehasse siseneda – naha või hingamisteede kaudu,» lisas Bürkland. Tuul-külma puhul on põhjuseks tuul ja külm, mis sisenevad kehasse naha pooride kaudu ja jäävad naha aluskihtidesse püsima, meie mõistes on tegu gripiinfektsiooniga. Tuul-kuumus võib aga samastada bakteriaalse infektsiooniga, mis siseneb kehasse hingamisteede kaudu ning tekitab koheselt kuumasümptomeid.

Tuul-külma puhul on tegu välise, tuul-kuumuse puhul sisemise sündroomiga, kusjuures väliseid on alati lihtsam ravida, sest need ei pruugi liikuda keha sisemusse, kui õigel ajal jaole saada. Bürklandi sõnul on õigetmoodi toimides esmasest välisest külmetusest jagu saada ühe päevaga.

Tuul-külma puhul on külm ja tuul on blokeerinud energia liikumise, sümptomiteks on külmavärinad, kerge palavik, higistamise puudumine, naha ja lihaste valulikkus, aevastamine, peavalu, janu puudumine jm. Ravi eesmärgiks on saada tuul ja külm kehast välja, seega peab saama keha higistama. «Kõik tegevused, toidud ja ravimtaimed, mis higistama ajavad, aitavad vaid siis, kui tegu on veel algfaasis külmasümptomitega. Kui haigusetekitaja väliskihist keha sisse läheb ja tekib sisemine sündroom (tuul-kuumus), siis need ravimeetodid enam ei aita,» selgitas Bürkland.

Bürkland soovitab esmase külmetuse puhul minna sauna või võtta kuuma vanni, kahtlemata tuleb kasuks ka mõõdukas füüsiline aktiivsus ning vürtsikate toitude söömine, mis ajavad higistama. Hiina meditsiini järgi on teravad taimed tšillipipar, küüslauk ja sibul, mis on Eestiski vabalt kättesaadavad. Tuul-külma puhul aitab hästi ka värske ingver, mis soojendab keha väliskihti. «Kuivatatud ingver soojendab rohkem keha sisekihti ning on parem inimestele, kel on kogu aeg külm, värske ingver sobib neile, kes äsja külmetusid,» soovitas Bürkland.

Tuul-kuumuse tüüpi külmetushaiguse puhul tekivad koheselt kuumasümptomid, eelkõige kõrge palavik, suur janu ning neelupiirkonna valulikkus ja punetus, iseloomulikud on ka vähesed külmavärinad, vähene higistamine ja vahel peavalu. «Kui kehas on palju tuld sees, siis liigub see ülespoole ja tekitab rohkem sümptomeid peas ja neelus,» selgitas Bürkland. Tuul-kuumuse raviks on oluline kuumust vähendada ja mürgid kehast välja saada. Sealjuures peab jahutama eelkõige keha sisemust, mitte väliskihti. «Kui on kõrge palavik ja kuumus sees, on hea süüa puuvilju, mis sisaldavad palju vett - näiteks arbuusi, kurki, tomatit ja melonit,» sõnas Bürkland. Paraku need ei tapa baktereid, vaid pigem toetavad keha – võitluseks on vaja tarbida taimi, mis baktereid tapavad.

Bürkland tõi näiteid Hiina meditsiinis kasutavatest baktereid tapva toimega taimedest, millest mõned on laialt kasutusel Eestiski.

  • Piparmünt on oma olemuselt väga  jahe ja jahutav taim, mis mõjub eriti hästi neelu ja silmade piirkonnale, võttes neist kuumust vähemaks. Piparmünditee on abiks näiteks kurgupõletiku, neelupõletiku, punetavate või kuivade silmade puhul.
  • Aedkrüsanteemi õied aitavad neelupiirkonnas kuumust maha võtta ning rahustada maksa energiat ja kuumust. Maksa kuumus on seotud stressi, pinge ja vihastamisega. Kui neid emotsioone on palju, muudab see  silmad punaseks, paneb kergesti ärrituma jm. Kuivade, väsinud või punetavate silmade leevenduseks soovitab Bürkland teha teed, kasutades üht teelusikatäit krüsanteemiõisi ning üht teelusikatäit goji marju.
  • Kuslapuuõied – väga tugeva bakterivastase toimega  looduslik antibiootikum, mida kasutada neelupõletiku ja kõrge palaviku korral
  • Forsüütia õied – kuumuse ja tule leevendamiseks
  • Korditseps – Tiibeti ravimtaim, mis peamiselt tugevdab immuunsust, annab elujõudu, tugevdab neerude ja kopsude energiat.
  • Punane läikvaabik (puuseen) – Hiina meditsiinis kasutatakse kasvajate ja vähi profülaktikaks ja raviks, sest tugevdab organismi, et see saaks kasvajatega paremini võidelda. Toetab efektiivselt närvisüsteemi ning annab juurde vaimse töö tegemise energiat, on hea mälu ja mõtlemiskiiruse jaoks.
  • Ženšen – tugevdab neerude energiat ja annab neile tuld juurde. Sobiv taim ka vanematele meestele, sest tugevdab seksuaalenergiat ja tõstab potentsi. Laias laastus tugevdab pigem meesenergiat ega pole naistetaim.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles