Brittide eeskuju ei ajenda eestlasi suitsukeeldu kehtestama

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inglismaa keelustas alates eilsest autos lapse juuresolekul suitsetamise, mis paneb mõtlema, kas Eestiski oleks säärase keelu kehtestamine vajalik.

Brittide keelu puhul on tegu ühe suitsetamisvastase meetmega, mille eesmärgiks on kaitsta noorte tervist passiivse suitsetamise eest, muuseas 68-eurone trahv ootab ees nii autos suitsetajaid kui ka juhte, kelle autos suitsetab alla 18-aastase lapse juuresolekul mõni teine täiskasvanu. Keeld kehtib ka sel puhul, kui auto aknad või katuseluuk on lahti.

Möödunud aastal Eestis läbi viidud suitsetamisalase uuringu andmetel oli 72 protsenti mittesuitsetajatest viimase kuu jooksul kokku puutunud passiivse suitsetamisega. 61 protsenti puutuvad tubakasuitsuga kokku õues ning 47 protsenti suletud ruumis. Kellegi teise kodus puutus suitsetajaga kokku 21, autos 17 ja oma kodus 15 protsenti mittesuitsetajatest.

«Kodudes ja autodes on suitsetamise probleemi teadvustatud ja möödunud suvel läbi viidud ka Tervise Arengu Instituudi teavituskampaania,» ütles Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Oskar Lepik. Lepiku sõnul on see teema Eestis olnud põgusalt arutusel, kuid keelu ja trahvi kehtestamine üksi ei lahenda probleemi.

«Täna järgitakse sotsiaalministeeriumi koordineerimisel ekspertide ja huvigruppide koostöös valminud tubakapoliitika rohelist raamatut, mille eesmärgiks on laste ja noorte tervise hoidmine, et nad ei alustaks suitsetamisega,» lisas ta. Peamiselt keskendutakse sellega teadlikkuse tõstmisele, tubakatoodete atraktiivsuse vähendamisele, alaealistele kättesaadavuse piiramisele, tubaka alternatiivtoodete turustamise reguleerimisele, suitsuvaba keskkonna edendamisele ja salaturu piiramisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles