Alkohol tekitab rohkem kahju kui narkootikumid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: SCANPIX

Mainekas meditsiiniväljaandes The Lancet avaldatud uuringukokkuvõttes tõdetakse, et alkohol tekitab ühiskonnas märksa laiaulatuslikumat kahju kui näiteks heroiin ja kokaiin.

Briti ekspertide sõnul on alkohol kõige suurem kahjutekitaja selle tõttu, et seda nii laialdaselt tarbitakse, kirjutab news.com.au.

Teadlased võrdlesid erinevate ainete nagu alkohol, kokaiin, heroiin, ecstasy ja marihuaana kahju tekitavat mõju nii indiviidile kui ka ühiskonnale.

Uuriti kui suurt sõltuvust need ained tekitavad ning kuidas organismi kahjustavad. Samuti võeti arvesse nende ainete tekitatavad majanduslikud ja perekondlikud kahjud.

Indiviididele tekitavad kõige enam kahju heroiin, crack ja metamfetamiin. Kui võeti laiemalt ühiskonda arvesse, siis on suurimad kahjutekitajad alkohol, heroiin ja kokaiin.

Uurijate sõnul tarbitakse kõige enam alkoholi ja selle tõttu on selle mõjud kõige laiaulatuslikumad. Kõige vähem kahju tekitavateks aineteks osutusid marihuaana, ecstasy ja LSD.

Uuringu autorite sõnul on alkoholi ära keelamine mõttetu.

«Me ei saa minna tagasi niinimetatud kuiva seaduse aega. Alkohol on lääne kultuuris sügavalt juurdunud ning ärakeelamisega ei kao see kuhugi, pigem tekib probleeme juurde,» lausus Euroopa narkootiliste ainete ameti ekspert Leslie King.

Kingi sõnul peaks riigid rohkem tegelema alkoholismi küüsis vaevlevate isikutega, mitte nendega, kes nädalalõpul klaasi või kaks võtavad.

Samuti tuleks valitsustel teha efektiivsemat tööd alkoholi liigtarbimise ennetamiseks ning üle tuleks ka vaadata narkootiliste ainete klassifitseerimise süsteem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles