Toiduliit: jogurtid sisaldavad arvatust vähem valget suhkrut

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meediakanalite vahendusel leviv info, justkui saaks jogurtipakendil märgitud suhkrute koguse teisendada tootes sisalduva valge suhkru koguseks, on toiduliidu hinnangul asjatundmatu ning tarbijaid eksitav.

«Tegu on suhkrute koguse eksliku tõlgendusega – pakendil märgitud suhkrute kogus ei koosne ainult tootesse magususe saavutamiseks lisatud valgest suhkrust ehk rafineeritud suhkrust, vaid muuhulgas ka piimas juba algselt sisalduvast piimasuhkrust ehk laktoosist ning erinevate marjade ja viljade lisamisel tootesse jõudvast marjasuhkurust ehk fruktoosist,» selgitas Toiduliidu tegevjuht Sirje Potisepp. «Usun, et keegi ei mõtle piima juues või aiamarju süües sellele, et ta tarbib parasjagu suhkrut,« lisas Potisepp. Aga just selliseid suhkruid on toiduliidu juhi sõnul erinevate piimatoodete süsivesikute koguses tervelt 25-50 protsenti ning nende söömises ei ole midagi kahjulikku, nagu tegelikult ka tavalise naturaalse suhkru tarbimises normaalses koguses.

Potisepa sõnul on toote magusus subjektiivne hinnang ning ei maksa karta, et jogurtid ja kohupiimakreemid normaalse söömise korral inimese päevast suhkrunormi ületaks. «Inimese organismi ainevahetus on suhkrukeskne – veresuhkur, glükoos, on meie eluspüsimiseks hädavajalik. Seega on ääretult vastutustundetu väita, et mõne piimatoote tarbimine on tervisele kahjulik,» lisas Potisepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles