Kehtetu tervisetõend võib jätta ka kindlustuseta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avarii. Pilt on illustratiivne.
Avarii. Pilt on illustratiivne. Foto: Lennart Rikk

Kehtetu tervisetõendi tõttu peatunud sõiduki juhtimisõigus võib viia selleni, et liiklusõnnetuse korral nõutakse süüdlaselt sisse kannatanule makstud kindlustushüvitis.

Kui ilma kehtiva tervisetõendita sõidukijuht põhjustab liiklusõnnetuse, hüvitab kindlustusselts küll kannatanule tekitatud kahju, kuid võib vastavalt seadusele esitada süüdlasele tagasinõude. Üldjuhul koosneb tagasinõue kohustusliku liikluskindlustuse raames väljamakstud hüvitisest ning kahju käsitlemise kuludest.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) kahjuennetuse valdkonna juhi Erik Ernitsa sõnul käsitlevad kindlustusseltsid iga sellist liiklusõnnetust eraldi, arvestavad peatunud juhtimisõiguse korral konkreetse juhtumi asjaoludega ning võivad teatud juhtudel ka tagasinõude õigusest loobuda.

«Samas on regulaarse tervisekontrolli eesmärk tagada, et rooli istuksid ainult need, kelle tervislik seisund sõidukijuhtimist võimaldab,» selgitas Ernits.

Lisaks peatunud juhtimisõigusele võib kindlustusandja esitada liikluskindlustuse seaduse kohaselt tagasinõude ka siis, kui sõidukil puudus kehtiv liikluskindlustus, juht oli alkoholi- või narkojoobes, juht lahkus liiklusõnnetuse toimumiskohalt või liiklusõnnetusest ei teatatud ettenähtud aja jooksul kindlustusseltsile.

Järgmise aasta alguses jõustuva uue liiklusseaduse kohaselt peatub mootorsõiduki juhtimisõigus automaatselt siis, kui aegub sõidukijuhi tervisetõend.

30 päeva enne järgmise tervisekontrolli läbimise tähtaega saadab maanteeamet sõidukijuhi soovi korral mobiiltelefoni numbrile või e-posti aadressile teate selle kohta, et juhtimisõigus peatub tervisetõendi aegumise kuupäeval. Teavitusi saab tellida www.eesti.ee kodanikuportaali vahendusel. Mootorsõidukijuht peab üldjuhul läbima tervisekontrolli iga 10 aasta järel, kuid sõltuvalt juhi vanusest ja juhiloa kategooriast teatud juhtudel ka iga 5 aasta järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles