Täiskasvanud peavad breketite saamisel ohtudega arvestama

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskasvanud peavad arvestama, et breketid ei pruugi soovitud tulemusi anda
Täiskasvanud peavad arvestama, et breketid ei pruugi soovitud tulemusi anda Foto: SCANPIX

Breketeid on peetud teismeliste pärusmaaks, kuid järjest enam määratakse neid täiskasvanutele.

Kuigi igas vanuses on breketite paigaldamise eesmärk hambumus korda saada, siis hambaarstid hoiatavad täiskasvanueas sagedamini esinevate komplikatsioonide eest, kirjutab Wall Street Journal.

Aastate jooksul paigaldatud plommid, hambakroonid ja –täited, juurekanali ravi ja teised protseduurid teevad soovitud eesmärkide saavutamise raskemaks, sest hambad on seetõttu jäigemad. Lisaks on täiskasvanute hambad lõpetanud kasvamise, mistõttu võib õige hambumuse saavutamine nõuda lisaks breketitele ka kirurgilist sekkumist.

California ülikooli ortodondi Gerald Nelsoni sõnul pöörduvad hambaravi saama järjest vanemad inimesed ning üha tihemini sooviga paigaldada breketid: «Tervislike eluviiside ja hea suuhügieeniga inimesi on järjest rohkem ning nad tulevad sooviga, et ilus hambarida püsiks elu lõpuni.»

Samas pole tõendatud, kas hambaravi protseduuride tulemusel ka hambakude kauem vastu peab. Uuringud ei ole tõestanud, et sirgem ja parem hambumus muudaks näiteks hambapesu efektiivsemaks või suuhügieeni eest hoolitsemise lihtsamaks.

Peamine erinevus teismelistele ja täiskasvanutele osutatava hambaravi puhul on see, et noorte lõualuud ja hambad pole veel kasvamist lõpetanud, seega on korrektsiooni tulemused paremad. Breketid suunavad hambaid kasvamise ajal, samas kui kasvamise lõpetanud hammaste asend ei pruugi nii palju muutuda.

Nelsoni sõnul võib täiskasvanute puhul abi olla titaankruvide paigaldamisest hammaste sisse, mis suurendaksid breketite efektiivsust hammaste asendi muutmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles