Gripivaktsiin võib rabandusegi ära hoida

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring tõestas, et rabanduse tõenäosus pool aastat pärast gripivaktsiini on väga madal
Uuring tõestas, et rabanduse tõenäosus pool aastat pärast gripivaktsiini on väga madal Foto: SCANPIX

Värske uuring tõestas, et gripivaktsiini saanutel väheneb oluliselt rabanduse saamise tõenäosus esimese 60 päeva jooksul.

Pärast gripivaktsiini süsti on äärmiselt vähetõenäoline saada südame või mõne muu organi rabandus, kirjutab Medicaldaily.

«Meie uuring kinnitas gripivaktsiini tõhusust haiguse ärahoidmisel ning lisaks avastasime, et sellel on lisaefekt rabanduse tõenäosuse vähendamisel,» ütles Lincolni ülikooli esmatasandi meditsiini professor Niro Siriwardena. «Nii gripi kui rabanduse puhul on ennetus parim, kui seda teha võimalikult vara,» lisas ta.

Uuring analüüsis pea 18 000 täiskasvanud inimese terviselugusid, kes olid kunagi saanud südame- või ajurabanduse ning uuriti, millisel perioodil need aset leidsid. Selgus, et 180 päeva pärast vaktsiini oli rabanduse tõenäosus minimaalne.

Esimesel kolmel päeval väheneb uuringu andmetel rabanduse tõenäosus 55 protsenti, seitsme päeva möödudes 36 protsenti ning sealt edasi 17 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles