Kaheksa tonni varustust liigub eestlastega katastroofiõppusele Itaalias

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppus regionaalhaigla EMOs. Regionaalhaigla osaleb homsest Itaalias algaval katastroofiõppusel.
Õppus regionaalhaigla EMOs. Regionaalhaigla osaleb homsest Itaalias algaval katastroofiõppusel. Foto: Priit Simson / Postimees

Homsest 12. oktoobrini toimub Itaalias, Arcevia regioonis rahvusvaheline katastroofiõppus MODEX 2015, mida esmakordselt korraldatakse ainult meditsiinimeeskondadele.

Eesti on sellel õppusel esindatud AMP-S (Advanced Medical Post with Surgery) meeskonnaga, mis koosneb erakorralise meditsiini-, anesteesia- ja intensiivravi-, operatsiooni- ning raviüksusest. Lisaks on meeskonnas logistikud, meditsiinilogistikud ja meditsiinitehnikud, kokku 42 inimest.

«Tänu koostööle Regionaalhaiglaga on meditsiinimeeskond saanud uue hingamise, oleme hästi motiveeritud ning valmis igasugusteks väljakutseteks,» sõnas meeskonna juht dr Raido Paasma ning lisas: «Õppuse vastu on  suur rahvusvaheline huvi ja sinna  oodatakse kuni 50 hindajat-vaatlejat üle Euroopa.»

Kuigi õppuse täpne stsenaarium selgub alles kohapeal, hinnatakse meeskonna jätkusuutlikkust, toimimist patsientide käsitlemisel, rahvusvahelist koostööd ja paljusid teisi elemente. Õppuse legendi järgi on tegemist maavärinaga ja sellele järgneva üleujutusega. Lisaks 42 meeskonnaliikmele on Eesti meeskonnal kaasas varustust vähemalt 8 tonni jagu ja see liigub juba veokitel Itaalia suunas.

 Esimese väljakutse võttis Eesti meeskond vastu juba õppuste ettevalmistuse käigus, meeskonnaga ühineb 3 Rumeenia arsti ja õde, mis tähendab igapäevast rahvusvahelist koostööd.

Vastavalt Päästeameti, Terviseameti ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla vahelisele kokkuleppele saadab meeskonna sel korral välja Regionaalhaigla.  «Meditsiinirühma ülalpidamine ja selle reageerimine hädaolukordadele on oluline osa Terviseameti poolt Regionaalhaiglale sellest kevadest pandud ja rahastatud kriisireguleerimise ülesannetest,» selgitas Terviseameti tervishoiu valdkonna juht Üllar Kaljumäe.

Päästeamet pakub enda poolt katastroofiõppusel meditsiinimeeskonnale logistilist tuge ehk korraldab meeskonnaliikmetele eluoluks vajaliku ja välihaigla töös hoidmise kogu varustuse (telgid, välivoodid, generaatorid jne).

Katastroofimeditsiini osakond kuulub Regionaalhaigla kiirabikeskuse koosseisu alates 2015. aasta augustist. Osakonna põhieesmärgiks on meditsiiniabi pakkumine katastroofide ja suurõnnetuste järgselt nii Eesti-siseselt kui ka välismaal.

Osakonna asendamatuks väärtuseks on missioonitunne, sest kõik sellesse kaasatud inimesed töötavad vabatahtlikkuse printsiibil ja nende põhitöökohad on Eesti erinevad tervishoiuasutused. Katastroofimeditsiini osakond moodustati Eesti Päästemeeskonna meditsiinirühma baasil, mis kuulus varem Päästeameti koosseisu.

AMP-S on Eesti Päästemeeskonna üks moodul ja kuulub Eesti Päästemeeskonna koosseisu. Eesti Päästemeeskonna meditsiinirühm  on varem osalenud meeskonnana missioonidel Indoneesias (2004/2005) ja Pakistanis (2005) ning ekspertidena Haitil (2008).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles