Ametid ei peata segadust külvanud vaktsiini kasutamist

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin Priorix
Vaktsiin Priorix Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Nii ravimi- kui terviseamet ei pea vajalikuks täna Valga Põhikoolis seitsmenda klassi lastele manustatud vaktsiini kasutamist Eestis peatada, kuigi uurivad laste haigusjuhtusid edasi.

«8. oktoobri keskpäeval laekus terviseametile informatsioon, et Valga Põhikoolis leidis aset juhtum, kus vaktsineerimise järgselt halvenes mõnel sama klassi 13-aastasel koolilapsel tervislik seisund,» ütles terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Tema kinnitusel sai samal ajal vastava teabe ka ravimiamet. Laste kaebusteks olid iiveldus, kõhu- ja peavalu, külmavärinad. Ühel lapsel lisaks pulsi kiirenemine ja vererõhu tõus. Kohale kutsuti kiirabi, kes viis neli last haiglasse seisundi hindamiseks ja vajaliku abi osutamiseks.

Lastele manustati leetrite-punetiste-mumpsi vastast vaktsiini (Priorix, GSK), partii nr A69CT961A, mis on kõlblik kuni  31.01.2017. «Konkreetse partii kvaliteeti hindas regulaarse kontrolli käigus Saksamaa Paul Ehrlichi instituut mai alguses ning lubas partii kasutusse,» sõnas Saluri.

Nimetatud vaktsiinipartii saabus Eestisse juunis 2015. a. ja selle väljastamine Terviseameti talitustele/esindustele on toimunud alates 18.09.2015. Kokku on talitustele/esindustele väljastatud ca 7000 doosi vaktsiini, vaktsineerijatele on väljastatud 4900 doosi. Vaktsiin on olemas kõikides maakondades.

Saluri kinnitusel ei ole ei terviseametile ega ravimiametile enne käesolevaid juhte laekunud informatsiooni sama vaktsiinipartiiga seotud kõrvaltoimete kohta. Tema sõnul võib kõigil ravimitel, sh vaktsiinidel esineda kõrvaltoimeid, kuigi kõigil vaktsineeritutel neid ei teki. Süstekoha reaktsioonid ja palavik on kõige sagedasemad vaktsineerimisjärgsed reaktsioonid.

Priorixile on allergilised reaktsioonid (sh anafülaksia) harv teadaolev kõrvaltoime, kõhulahtisus ja oksendamine aeg-ajalt esinevad kõrvaltoimed. Sarnased kõrvaltoimed võivad esineda ka  teisel immuniseerimiskava alusel kasutataval leetrite, mumpsi ja punetiste vaktsiinil, milleks on M-M-RVAXPRO.

«Olemasoleva info põhjal ning arvestades, et koolilaste tervisehäired ei olnud tõsised, ei näe ei ravimiamet ega rerviseamet põhjust vaktsineerimist antud vaktsiinipartiiga peatada,» ütles terviseameti esindaja, kuigi ta toonitas, et vaktsineerimiste puhul on väga oluline õige süstetehnika, vaktsiini ei tohi süstida veresoonde. Vaktsiini säilitamisel tuleb järgida nõuetekohaseid säilitamise tingimusi.

Ravimiamet koostöös terviseametiga jätkab vaktsineeritud laste tervisehäirete võimalikke põhjuste ja seoste uurimist. «Ei saa välistada võimalust, et lastel esineb samaaegselt noroviirusnakkus, mis võib anda samasuguseid sümptomeid ja olla vaktsineerimisest täiesti sõltumatu,» märkis Iiris Saluri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles