Soomlased on kimpus vangide kuluka tervishoiuga

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla
Vangla Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Väidetavalt on Soome eratervishoiugigant Mehiläinen vanglatelt oma teenuste eest ebaõiglast hinda küsinud.

Soome vanglate tervishoiu koordinaator dr Heikki Vartiainen leiab, et koostöö Mehiläineniga pole kaugeltki sujuv, teatas Yle. Kuna vanglatel on raskusi täistööajaga arste leida, tuleb teenust suures osas sisse osta.

«Me ei saa vange karistada selle eest, et nad kinnipeetavad on,» ütles dr Vartiainen ning lisas, et neile peab olema tagatud vabade inimestega võrdväärne arstlik kohtlemine.

«Paraku on eratervishoiuasutused tihti kasumi peal väljas ega paku parima kvaliteediga teenuseid,» nentis Vartiainen.

Kuigi Vartiainen ei soovinud meditsiinifirmasid nimetada, on Yle andmetel tegemist Mediverkkoga, mis hiljuti ühines Mehiläineniga ning nende esitatud arvetes ilmnesid kopsakad lisatasud, millest vanglaid polnud informeeritud. Lisatasud kergitasid vanglatele esitatud arvete summad üle 50 protsendi kokkulepitust.

«Kui ma nendega ühendust võtsin, ähvardati kõik arstid vanglatest kohe ära tuua,» sõnas Vartiainen, «vaid üks meditsiinifirma staažikam ülemus tunnistas, et esitatud arved ei vasta lepingutele.»

Lõpuks otsustas firma ebaõiglaselt sisse nõutud tasud Soome kriminaalametile tagastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles