Suitsupriiks pürgib rekordiliselt 900 klassi

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kampaania innustab noori taas tubakast eemale hoidma
Kampaania innustab noori taas tubakast eemale hoidma Foto: Margus Ansu

Tervise arengu instituudi ennetusprogrammis «Suitsuprii klass» osaleb sel aastal 900 põhikooli-  või gümnaasiumiklassi.

Kokku hõlmab ennetusprogramm 15 232 kooliõpilast üle Eesti. Eelmisel aastal osales programmis 886 klassi, neist suitsupriiks suutis jääda 84 protsenti.

Õpilaste suitsust eemale hoidmiseks ei kasutata «Suitsuprii klassi» programmis hirmutamist ega järelevalvet, vaid soovitavat käitumisviisi ehk tunnustatakse mittesuitsetamist. «Kuna teismeeas on klassikaaslaste ja sõprade mõju kõige suurem, siis peaksid mittesuitsetavad klassikaaslased mõjutama teisi suitsetamist mitte alustama või toetama sellest loobumist,» selgitas Tervise arengu instituudi mittenakkushaiguste osakonna juhataja Anneli Sammel.

«Programmil on ka sotsiaalne mõõde – soovime rõhutada osalejate isiklikku vastutust ja tõsta klasside ühtekuuluvustunnet võimaldades neil koos ühise eesmärgi nimel tegutseda,» lisas Sammel.

Ennetusprogrammis osalevad õpilased on oma allkirjaga lubanud jääda vähemalt kogu programmi perioodil, oktoobrist märtsini, tubakavabaks. Lisaks suitsetamisele ei tohi tarbida ka muid suitsuvabasid tubakatooteid ega teha vesipiipu või e-sigaretti.

Kõikide suitsupriiks jäänud klasside vahel loosib Tervise arengu instituut programmi lõppedes välja 18 rahalist põhipreemiat suurusega 270 eurot, mis on mõeldud matka, ekskursiooni või muu klassiürituse korraldamiseks. Lisaks sellele loositakse välja ka lisapreemiad tublimatele vaheülesannete täitjatele.

2014. aastal tehtud koolinoorte tervisekäitumise uuring näitas, et elu jooksul on proovinud ükskõik millist tubakatoodet (sigaret, e-sigaret, huuletubakas, vesipiip) 20 protsenti 11-aastastest, 49 protsenti 13-aastastest ning 72 protsenti 15-aastastest. Igapäevaselt tarvitab ükskõik millist tubakatoodet neli protsenti 13-aastastest ning kümme protsenti 15-aastastest.

Poiste keskmine vanus esmakordsel suitsetamisel on 11,9 ja tüdrukutel 12,2 aastat, kuid trend on, et suitsu proovimist alustatakse järjest hilisemas eas.

Euroopas üks levinumaid kooliõpilastele suunatud suitsetamisvastaseid ennetusprogramme viiakse Eestis läbi 14. korda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles