Viis ajutoitu, mida taimedes ei leidu

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha, kala ja munad on asendamatud
Liha, kala ja munad on asendamatud Foto: SCANPIX

Inimese aju on keeruline ja nõudlik organ, mis ühtlasi tarbib oma kaalu kohta kõige rohkem energiat.

Kui taimetoitlased kindlaid ja individuaalselt mõõdetud toidulisandeid ei võta, põhjustab see puudujääke aju töös, kirjutab eatlocalgrown.com. Praegused inimesed on esimesed põlvkonnad inimajaloos, kes on taimetoitluse vabatahtlikult valinud.

Vitamiin B12

See vesilahustuv vitamiin osaleb iga keharaku ainevahetuses ning selle vaegus põhjustab kehvveresust, ajutöö häireid, vaimse tervise häireid ning laste puhul pärsib aju arengut. Parimad allikad B12-vitamiini omastamiseks on liha, kala ja munad.

Kreatiin

Pühendunud tervisesportlased ja jõusaalikülastajad teavad, et kreatiin on neile vajalik. Kreatiin taastab ja ehitab lihaskude ning regulaarselt treenides viivad piisavad varud kauni vormini. Kreatiini leidub valdavalt skeletilihastes ning aju kasutab seda korrapäraseks funktsioneerimiseks, sealhulgas ka mõttetööks. Taimetoitlastel paranevad kreatiinilisandit võttes paljud kognitiivsed võimed, kuid kreatiinivaru skeletilihastes pole sellisel kujul piisav. Parim allikas selleks on looma- ja linnuliha.

Vitamiin D3

Organism toodab D-vitamiini kolesteroolist siis, kui nahk puutub kokku päikesevalgusega. Tänapäeval ollakse isegi ilusa päikselise kliimaga riikides enamasti sisetinigimustes, mistõttu D-vitamiini puudus on väga levinud. Kui D2-vitamiini omastame taimedest, siis D3 saame ainult loomsetest allikatest. Uuringud kinnitavad, et viimane on mitmeid kordi tõhusam.

Parimad D3-vitamiini allikad on kala ja kalaõli. Vaegust seostatakse häiritud ajutöö, väsimuse, depressiooni ja teiste kognitiivsete haigustega.

Karnosiin

Karnosiin ei ole nii tuntud toitaine, kui eelnevad, ent juba nimi (karnivoor tähendab lihasööjat) viitab sellele, et tegemist on loomset päritolu ainega. Selle sisaldus organismis on tihedalt seotud aju ja lihaskonna tööga ning kaitseb kudesid haiguste ja muude kahjustuste eest. Karnosiinilisandite turundajad reklaamivad tihti selle vananemisvastast toimet, mis ei ole samuti vale. Erinevalt eelnevatest, leidub karnosiini üksnes loomses toidus.

Omega3 rasvhapped

Omega3 rasvhapped on aju koostise lahutamatu osa, mida organism ise ei tooda. See tähendab, et neid rasvhappeid saame vaid toidust. Rasvhapped osalevad aju ja vaimse võimekuse arengus, eriti lastel ja lapseootel naistel. Taimetoitlased asendavad oma tagavara linaseemneõliga, kuid selle tarbimise lõpp-produktid ei kata kõiki organismi vajadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles