Treenerite soovitused algajale jooksjale

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik jooksjad on kunagi olnud algajad
Kõik jooksjad on kunagi olnud algajad Foto: Eero Vabamägi

Kuigi jooksmine on lihtsaim viis vormi saada, ei piisa ainult tossupaelte kinnisidumisest.

Huffington Post kogus jooksutreeneritelt kokku soovitused, mida iga jooksmisega alustaja peaks teadma.

Aeglase tempo pärast pole mõtet end halvasti tunda

Igaüks alustab esimesest kilomeetrist ning alguses ei saagi kohe kiiresti ja kaugele joosta. Pole mõtet enda või jooksukaaslase ees end aeglase tempo pärast halvasti tunda, sest see paraneb ajapikku nagunii.

Tee selgeks tehnika

Jooksmise puhul on oluline õige kehahoiak, käte ja pöia töö. Valesti joostes võid endale viga teha ning sooritus ei parane. Abi võib esialgu olla juba mõnest korrast jooksutreeneri käe all harjutamisega.

Piisav puhkus viib sihile

Pikaajalise harjumuse kujundamisel on oluline end vahepeal välja puhata. Alustajate jaoks on väga tähtis korralik ööuni, sest suurenev kehaline koormus on väsitav. Piisava uneta tekib soov loobuda või kasvab söögiisu liiga suureks.

Sokid on sama olulised kui tossud

Paljud edasijõudnud sportlasedki pööravad enim tähelepanu jooksujalatsile, jättes sokid tagaplaanile. Loomulikult peab ka toss olema mõeldud jooksmiseks, kuid sokkide puhul peaks eelistama praktilisust välimusele. Vali spetsiaalselt jooksmise jaoks mõeldud sokid, mis on mugavad, ei hõõru ega kogu higi endasse.

Eesmärgiks aeg, mitte distants

Seades eesmärgiks kindla distantsi, võib tekkida soov kiirustada ja lõõtsutades finišisse jõuda. Tegelikult peaks seadma eesmärgiks aja – pool tundi, kolmveerand või tund, olenevalt treenitusest. Sedasi tead, et jooks ei lõppe enne, kui aeg on ümber ning ära jääb võimetele mittevastav kiirustamine.

Päevad ei ole vennad

Mõnel päeval jooks lihtsalt ei õnnestu. Pole võhma, entusiasmi või koperdad tavalisest rohkem – see kõik on normaalne. Sellepärast ei tasu end halvasti tunda, sest häid päevi tuleb aja möödudes rohkem juurde.

Naudi treeningut

Sea endale eesmärke, mida suudad täita. Sa ei pea iseendale muljet avaldama pikkade vahemaade läbimisega, sest algajale on lühemast maast palju rohkem kasu. Jooksude vahepeal peaksid treenima oma keharaskusega – vali pilatese, jooga või muu aeroobse trenni vahel.

Hoia veevarud normis

Veepudel peaks olema kaasas jooksu ajal ning samuti tuleb juua nii enne kui pärast treeningut. Kui janu ei ole, tundub vesi vahel üleliigne, ent suurenenud koormus võib siis välja lüüa hoopis suure söögiisuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles