Kas pool tundi liikumist päevas on ikka piisav?

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõndimise võiks vahel asendada jooksmisega
Kõndimise võiks vahel asendada jooksmisega Foto: Marko Saarm / Sakala

Värske uuringu kohaselt ei pruugi soovituslik pool tundi liikumist päevas kõigile piisav olla.

Värskes südametervise uuringus jõuti järeldusele, et kehaline koormus, mis on võrdne pooletunnise jalutuskäiguga viis korda nädalas, vähendab südamehaiguste riski vaid minimaalselt, vahendab marathon100.com.

Nimetatud uuringus analüüsiti 12 eelnevas uuringus osalenud 370 460 inimese tervisekäitumist 13 aasta jooksul.  Selgus, et kui 30 minutit liikumist päevas vähendab südamehaigustega seotud riski hinnanguliselt 10 protsendi võrra, siis sellest kaks korda rohkem liikuvad inimesed vähendavad sama riski juba 19 protsendi võrra ning neli korda enam liikuvad 35 protsendi võrra. 

Ehk kui liigud pool tundi päevas – oled tubli ja väärid patsutust õlale! Kui aga hoolid oma südamest mõnevõrra enam – liigu sellest kaks-kolm korda rohkem.

Uuringus vaadeldi liikumist nn METsidena, mis on erinevate tegevuste energiakulu võrdlemiseks välja töötatud näitajad.  Üks MET on võrdne istudes tarbitava hapniku kogusega ja on 3,5 ml hapniku tarbimist ühe kilogrammi kehakaalu kohta. 

Pool tundi rahulikku kõndimist viis korda nädalas (ehk 500 METsi) on võrdväärne ca 10- minutilise hüppenööriga hüppamisega, 15-minutilise jalgrattasõiduga, 11-12 minutilise rahuliku jooksuotsaga või kui tahame olla täiesti ülevaatlikud siis 58 minutilise seksimisega viis korda nädalas. 

Kui tahate aga ükskõik millise eelnimetatud tegevusega südamehaiguste riski kolmandiku võrra vähendada, siis tuleks sellele kolm korda rohkem aega kulutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles