Üle 11 sünnimärgi käel viitab kõrgenenud vähiriskile

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui käe peal on palju sünnimärke, on neid tõenäoliselt palju ka ülejäänud kehal
Kui käe peal on palju sünnimärke, on neid tõenäoliselt palju ka ülejäänud kehal Foto: SCANPIX

Kui ühel käel on enam kui 11 sünnimärki, on tegemist tavapärasest kõrgema nahavähki haigestumise riskiga.

Briti dermatoloogid tuvastasid, et paremal käel olevate sünnimärkide arv on hea indikaator näitamaks, et sünnimärke võib ka mujal keha peal rohkem olla, teatab BBC.

Uuringus kasutati 3000 kaksiku andmeid kaheksa aasta jooksul, kogudes infot nahatüübi, tedretähnide ja sünnimärkide kohta. Sama uuringut korrati ka 400 inimesest koosneval grupil ning leiti, et mõlema katserühma puhul aitab vähi esinemist tuvastada sünnimärkide arv käel.

Inimestel, kelle käel oli üle 11 sünnimärgi, oli suurema tõenäosusega kogu kehal juba üle 100 sünnimärgi. Selline sünnimärkide rohkus tõstab inimese riski melanoomi haigestuda pea viiekordseks.

Seega tasub lihtsa vaatluse põhjal otsustada, kas võtta nahaarsti külastus ette nüüd või hiljem. Kusjuures melanoom ise ei pruugi asuda käel, sünnimärkide arv seal on vaid riskitegur.

Suurbritannias avastatakse igal aastal melanoom umbkaudu 13 000 inimesel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles