Geenirikke tõttu jäävhammasteta tüdruk saab annetajate toel implantaadid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol röntgenpilt implantaadist
Fotol röntgenpilt implantaadist Foto: Wikipedia.org

Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond toetab geneetilise hambaanomaaliaga 17-aastase Estelle kulukat ravi, aidates tal tasuda puuduva 12 jäävhamba asemele paigaldatavate implantaatide eest.

Estellel on diagnoositud haruldane geeniviga nimega oligodontia, mille puhul puuduvad inimesel enam kui kuue jäävhamba alged, Estelle puhul kaheteistkümne. Esteetilisuse aspekti kõrval on tütarlapse hambumuse probleem pigem funktsionaalne, sest olemasolevatel hammastel lasub ülekoormus.

Estelle ema sõnul põhjustab valest hambumusest tingitud koormus tütrele ka lõualuu valulikkust. «Kuna Estelle ei saa valehambumuse tõttu kasutada toidu peenestamiseks purihambaid, millel on toidu mälumisel tegelikult kõige suurem tähtsus, tuleb tal seda teha teiste hammastega. See aga annab lõualuule vale koormuse ning ta on sunnitud valulikkuse tõttu tihtipeale söömise katkestama,» selgitab ta.

Tütarlaps on alates 2010. aastast saanud ortodontilist ravi, mis on küll vähendanud lõualuu valulikkust, kuid kogu probleemi lahendamiseks tuleb tal kaheksa piimahammast asendada implantaatidega. Sealjuures tuleb eelnevalt luu kasvatamise meetodil lahendada kaasasündinud luudefekt lõualuul, et implantaatide paigaldamine võimalik oleks.

Estelle raviarstid dr Alon Rass ja dr Kristiina Viltsin toonitavad, et kui sellise haigusega laps ei saa vajalikku ravi, jääb tema näo alumine kolmandik normaalselt väljaarenemata, mis süvendab funktsionaalset probleemi.

«Kui enne implantatsioonivõimaluste teket lahendati sarnast olukorda eemaldavate hambaproteeside või sildproteeside abil, siis tänapäevased lahendused lähtuvad kvaliteedist ja saadud tulemuse pikaagsest säilimisest,» räägib dr Viltsin.

Parima ja pikaajalisema (hea hügieeni puhul isegi eluaegse) tulemuse haiguse ravis annaks justnimelt hambaimplantaatide paigaldamine, sest need suudavad asendada hambajuuri nii, et kaob lõualuu vale koormus ega kahjustu kõrvalolevad hambad. Implantaadid on aga väga kallid - kogu ravi läheks maksma ligi 13 000 eurot.

Kahjuks ei kuulu implantaatide paigaldamine haigekassa tervishoiuteenuste nimekirja, ühele keskmisele perekonnale käib seesuguse summa väljakäimine aga selgelt üle jõu. Seetõttu tulevad perele appi lastefond ja kohalik omavalitsus, kellest esimene toetab Estelle ravi 9600 euroga ning teine 2000 euroga. Kümme protsenti summast ehk 1300 eurot panustab perekond ise.

Kui ka Sina sooviksid anda oma panuse Estelle ning teiste haruldaste haigustega laste toetamisse, on sul võimalik hakata lastefondi püsiannetajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles