Jamie Oliveri sõda suhkrujookidele: vaja on keskaegseid meetmeid

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamie Oliver briti parlamendis suhkrumaksust rääkimas
Jamie Oliver briti parlamendis suhkrumaksust rääkimas Foto: PA Wire

Kuulus telekokk Jamie Oliver kutsus Briti peaministrit David Cameroni suhkrumaksuga järjekindel olema.

Oliver ütles, et peaminister Cameron peaks suhkrumaksu küsimuses käituma nagu vastutustundlik lapsevanem, teatas The Guardian. Oliveri sõnul on Suurbritannias praegu laste ülekaalulisuse kriis.

Tuntud kokk rääkis eile Briti parlamendisaadikutele, et pidas peaministriga tõsise ja otsekohese vestluse suhkrustatud karastusjookidele 20-protsendise lisamaksu kehtestamisest.

«Cameron peaks toiduainetööstusega käituma nagu karm lapsevanem. Tööstus tuleb ohjes hoida – kui mu laps on üleannetu olnud, peab ta samamoodi mõnda aega oma tegude üle järele mõtlema,» ütles Jamie Oliver.

Briti valitsus vaatab nüüd üle meetmeid uue ülekaalulisusega võitlemise kava jaoks. Siiani on vastuolu tekitanud võimaliku suhkrumaksu suurusjärk. Oliveri ettepaneku jõustumisel lisanduks 330 ml karastusjoogi purgi hinnale 7 penni ehk 10 senti.

Jamie Oliveri sõnul on tema peamine eesmärk toiduainetöösturitele meelde tuletada, kes on boss – see on laste tervis ja riigi valitsus. «Praegu on bossid tootjad, kes teenivad kasumit rahva halva tervise arvel.»

Oliver on esitanud viieosalise suhkrumanifesti, mis muu hulgas nõuab 20-protsendise suhkrumaksu kehtestamist ja rämpstoidu telereklaamide keelamist enne kella üheksat õhtul. Lisaks nõuab ta toodete märgistamist valgusfoori värvide põhimõttel ja karastusjookidele suhkrukoguse infot teelusikate arvuna.

Ta tõstis parlamendisaadikute ees kotist välja purgi Red Bulli ja teatas sellele osutades, et lisaks kõrge suhkrusisaldusega jookidele tuleks kehtestada maks või vanusepiirang ka kõrge kofeiinisisaldusega jookidele: «Lapsed ei peaks saama selliseid asju nurgapealsest poest osta. Kui vaja, peame keskaegsed meetmed kasutusele võtma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles