Eesti tervishoid seisab suuresti vanemate arstide õlul

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti meditsiinisüsteem toetub eakatele arstidele ja keskealistele õdedele, kes rabavad mitmes kohas töötada.

Arstide keskmine vanus oli ligikaudu 51 ja õdedel 45 aastat, teatab Tervise Arengu Instituut.Peaaegu 30 protsenti arstidest olid 60-aastased või vanemad, suurem osa neist töötas perearstina.

Iga neljas arst ja  kümnes õde töötab rohkem kui ühe tööandja juures. Arstide ja õdede keskmine tööaeg varieerub sõltuvalt arsti või õe vanusest, ametist ning asutuse liigist, kus nad töötavad.

 Arstid töötasid 2014. aasta novembrikuus keskmiselt 140,9 ja õed 145,4 tundi. Ületunde tegi iga arst keskmiselt viis ja õde ligi kaheksa tundi. Kõige enam tegid ületunde anestesioloogid, üldkirurgid, erakorralise meditsiini arstid ja õed ning anesteesia-intensiivraviõed.

Ligikaudu viis protsenti arstidest ja kuus protsenti õdedest oli võrreldes 2013. aastaga tervishoiutööturult lahkunud, kusjuures pooled neist  olid vanuses 60 aastat ja vanemad. Peamiselt olid need pere- ja üldarstid. Tööturult lahkunud arstid ja õed asendusid enam-vähem sama arvu nooremate arstide ja õdedega.

 Eestis töötas 2014. aastal ühe arsti kohta ligikaudu 1,7 õde. See jääb alla Euroopa keskmisele kriteeriumile, milleks on 2,4 õde ühe arsti kohta.

 Arstide seas oli mullu kõige enam perearste, anestesioloogia- ja intensiivraviarste ning günekolooge – vastavalt 920, 268 ja 260 arsti. Kõige vähem töötas arste torakaalkirurgi, kliinilise mikrobioloogi ja kliinilise immunoloogina – neid oli vastavalt kaheksa, neli ja kolm. Õdede seas oli kõige enam üldõdesid (3460), pereõdesid (1072) ja erakorralise meditsiini õdesid (787). Kõige vähem oli diabeedi- ja geriaatriaõdesid – vastavalt 15 ja seitse õde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles