Suitsetajad ülehindavad oma võimet iseseisvalt loobuda

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loobumine õnnestub paremini nõustaja abiga
Loobumine õnnestub paremini nõustaja abiga Foto: Toomas Huik

Nõustaja abiga suitsetamisest on loobujate protsent koguni mitmeid kordi suurem kui iseseisvalt üritajatel.

Tubakast loobumise nõustamisteenust pakutakse 19 kabinetis üle Eesti. Härmi sõnul on nende kabinettide eesmärk aidata sõltlastel vabaneda suitsetamisharjumusest ja piirata tubakatarbimist. «Tubakast loobumine on pikk ja tõsine protsess. Kuid selle õnnestumisele aitab kaasa see, kui selgitatakse välja, mis on suitsetaja jaoks olulisemad põhjused tubakast loobumiseks ja millised on motivaatorid selle protsessi edukaks kuluks. Vajadusel leitakse ka sobivad abivahendid, mis aitavad loobumisele veelgi kaasa. Sellega nõustajad tegelevadki,» rääkis tubakast loobumise nõustaja Tiiu Härm.

Uuringute järgi tõuseb professionaalse nõustaja abiga tõenäosus suitsetamisest loobumiseks. «Suitsetamisest loobumisel võib tekkida mitmeid tagasilööke. Nõustaja roll on loobujat toetada ja abistada ka tagasilöökide korral. Kui esimesel katsel loobumine ei õnnestu, siis arutatakse läbi vead, mida järgmisel katsel vältida,» lisas Härm.

Nõustamiskabinettides töötavad arstid, õed või ämmaemandad, kes on saanud vastava ettevalmistuse ning oskavad anda õigeid juhiseid. «Suitsetamine on sõltuvushaigus ja sellest vabanemiseks on vaja professionaalset abi. Suitsetamisest loobumine on tõeline võit nii enda kui tubaka üle. Mitte kunagi ei ole hilja loobuda,» rõhutas Härm.

Tubakast loobumise nõustamise protsess koosneb kokku 5-6 seansist 12 kuu jooksul. Esmakordne nõustamine toimub nõustaja kabinetis silmast silma ning kestab 45-60 minutit. «Esimesel nõustamisel paneme üheskoos paika personaalse loobumisplaani ja kui sõltuvus on suurem, siis ka raviplaani. Kinnitame loobumise tähtaja, mis jääks rahulikumasse aega, kuhu ei ole planeeritud suuremaid pidusid ja tööl ei ole nii pingeline. Alati on hea informeerida ka sellest, milleks peab eriti esimestel tubakavabadel päevadel valmis olema ning kuidas kiusatustele vastu panna,» ütles Härm. 

Järgmised konsultatsioonid on 15 minutit pikad ning võivad toimuda ka telefoni või e-kirja teel; need on mõeldud loobuja edusammude või tagasilanguse hindamiseks ja vajadusel plaani muutmiseks. Loobujast saab mittesuitsetaja, kui esimesest suitsuvabast päevast on möödas 12 kuud. 

Tervise arengu instituudi andmetel on vaid pooled suitsetajatest kursis sellega, et Eestis pakutakse tasuta professionaalset tubakast loobumise nõustamist. «Enamik suitsetajatest proovib endiselt iseseisvalt tubakast loobuda, teadmata et Eestis on vastav nõustamine tasuta ega nõua ka saatekirja. Vajalik on vaid leida endale lähim nõustamiskabinet ja end eelnevalt registreerida,» rääkis Härm.

Nõustamiskabinettide nimekiri ja täpsem info on kirjas tubakainfo veebilehel.

Vaata ka videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles