Lastefond asus abistama raske haigusega Põlvamaa poissi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainevahetushaigusega poiss saab lastefondilt tuge üle paarisaja euro kuus.
Ainevahetushaigusega poiss saab lastefondilt tuge üle paarisaja euro kuus. Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond aitab alates novembrist oma püsiannetajate toel tasuda tsüstilise fibroosi diagnoosiga 14-aastase Valteri toitmissüsteemide ja toitmispumba rendi eest ning toetab poisile toidusegu ostu.

Tsüstiline fibroos on hingamiselundeid ja seedesüsteemi haarav harvaesinev pärilik ainevahetushaigus, mis põhjustab kehavedelike viskoossuse tõusu tõttu näärmejuhade ummistumist ning haiguslike muutuste teket kudedes, vahendab lastefond. Valteri tervisliku seisundi parandamiseks on poissi lähiajal plaanis opereerida.

Et Valter oleks operatsiooniks piisavalt tugev, vajab ta seni lisatoitmist gastrostoomi ehk kunstlikult makku rajatud ava kaudu. «Viimase aastaga läks Valteril haiguse tõttu kaal väga alla ja arstid kartsid, et ta pole muidu operatsiooniks piisavalt tugev,» räägib lapse ema. «Peale lõikust eemaldatakse suure tõenäosusega ka gastrostoom.»

Seetõttu tulebki perekonnal rentida toitmispumpa ja toitmissüsteemi ning osta lapsele spetsiaalset sonditoidu segu. Kõik see kokku maksab ühes kuus ligi 320 eurot. Pere majanduslik olukord pole aga hetkel kiita, mistõttu pöörduti abi saamiseks Lastefondi poole, kes otsustas Valterit poole aasta jooksul toetada 220 euroga ühes kuus. 100 eurot kuus panustab ka poisi koduvald.

Lastefondi tegevjuht Sandra Liiv rõhutab fondi püsiannetajate rolli Valteri ja paljude teiste laste toetamisel: «Gastrostoomiga lisatoidu manustamisega kaasnevad peredele suured väljaminekud. Saame neid lapsi aidata üksnes tänu oma püsiannetajatele, kes leiavad võimaluse igakuiselt väikese summaga meie tegevuse toetuseks panustada ning aitavad nii kaasa väga suure lünga täitmisele.»

Lisaks Valterile aitab Lastefond soetada sonditoitu ka Eliisele (90 euroga ühes kuus), Reilile (koos toitmispumpa ja -süsteemide rendiga 237 euroga kuus), Eikole (340 euroga ühes kuus), Raimondile (124 euroga ühes kuus) ja Sanderile (205 euroga ühes kuus).

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis tähistab 14. novembril oma 15. juubelit. Fond on oma tegutsemisaja jooksul annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles