Antibiootikumite tarvitamine tõstab lapse kehakaalu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Eero Vabamägi

Lapsed, kes tarbivad korrapäraselt antibiootikume, võtavad kiiremini kaalus juurde kui need, kes pole antibiootikume kunagi pidanud tarvitama, selgub hiljutisest uuringust.

Meditsiiniajakirjas International Journal of Obesity avaldatud uuringus jälgiti pikalt üle 160 000 3-18-aastaste laste ja noorte meditsiinilisi andmeid, pöörates tähelepanu nende antibiootikumide retseptidele ning kehakaalu ja pikkuse suhtele. Tulemus näitas, et üle 30 000 lapsele on antibiootikumid välja kirjutatud seitsmel või rohkemal korral, vahendab New York Times.

Selleks ajaks, mil need lapsed said 15-aastaseks, kaalusid nad keskmiselt 1,3 kilogrammi võrra rohkem kui teised lapsed, kes polnud antibiootikume tarvitanud. Lisaks võib olla lapsena antibiootiumite tarvitamisel kestev mõju kehakaalu tõusule ka täiskasvanueas.

«Antibiootikumid pelgalt ei põhjusta kaalutõusu igas vanuses, osa nendest mõjutab kehakaalu veel vanemas easki,» ütles doktor Brian S. Schwartz, kes oli üks uuringu läbiviijatest.

Teadlased pole küll täielikult selgusele jõudnud, miks sagedane antibiootikumite tarvitamine kaalutõusuga seotud on, kuid võib oletada, et ravimid viivad ka head bakterid lapse organismist välja. See aga omakorda võib viia kestvate muutusteni soolestiku mikrobioomides. Nihked mikrobioomides võivad mõjutada seda, kuidas toit organismis imendub ning kui palju kaloreid organism suudab ära omastada ja ära kulutada.

Ka varasemate uuringutega on tuvastatud seos antibiootikumide manustamise ning lapse kehakaalu vahel, ent siis on enamjaolt toetutud lapsevanemate sõnadele ravimi kasutamise sageduse kohta. See uuring on aga oluline just seepärast, et põhineb lapse tervisekaardi ametlikel andmetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles