Elektristimulatsioon parandab matemaatilist võimekust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektristimulatsioon parandab matemaatilist võimekust
Elektristimulatsioon parandab matemaatilist võimekust Foto: SCANPIX

Kui matemaatikaga on raskusi, siis võib elektriärritusest abi olla.

Oxfordi ülikooli uuring näitas, et aju kiirusagarasse juhitud nõrk elektrivool parandab maatemaatilist võimekust, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Current Biology.

Katsealused pidid ära õppima täiesti uued numbreid tähistavad sümbolid. Seda tehti lihtsate testide abil, milles olid numbrid ja nende juures neid tähistavad sümbolid. Hiljem pidid nad nende sümbolite abil tegema sadu erinevaid arvutustehteid.

Katsealused olid jagatud kahte rühma. Esimene rühm sai paremasse kiirusagarasse transkraniaalset elektristimulatsiooni. Teine rühm oli kontrollrühm.

Tulemused näitasid, et elektristimulatsiooni saanud said sümbolitega arvutamisega paremini hakkama.

Stimulatsiooni saanud said võrreldes kontrollrühmaga testides paremini hakkama ka pool aastat hiljem, kui uued testid tehti.

«Ma ei soovita inimestel hakata endale elektrišokke tegema, et matemaatikaga paremini hakkama saada, kuid uuringu tulemused on märkimisväärsed,» selgitas uuringut juhtinud Roi Cohen Kadosh.

Uurijate arvates võib nende avastus aidata ajuhalvatuspatsiente, kes on kaotanud arvutusvõime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles