Nipid, kuidas kiudaineid tarbides kaalust alla võtta

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pinto oad
Pinto oad Foto: Wikipedia.org

Kaalulangetamiseks süüakse sageli küll salatit, aga unustatakse tarbida näiteks ube, läätsi või herneid.

Paljudest teadustöödest on selgunud, et just nende toiduainete söömine soodustab kalorite ja rasva põletamist, aitab hoida kontrolli all isusid ning vähendada kõhurasva, kirjutab health.com. 

Näiteks värskest Minnesota ülikooli uuringust selgus, et ubades sisalduvad kiudained aitavad hoida täiskõhutunnet. Katsealustel tuli süüa kotletti, mis oli valmistatud kas veiselihast või ubadest. Mõlemad kotletid sisaldasid sama palju kilokaloreid ja rasvu, kuid neis leidus erineval määral valke ja kiudaineid. Veiselihast kotlet sisaldas 26 grammi valku ning 3 grammi kiudaineid. Ubadest valmistatud kotletis oli aga 17 grammi valku ning 12 grammi kiudaineid. Hoolimata veiselihast kotleti suuremale valgusisaldusele tundsid nii lihast kui ka ubadest kotlette söönud katsealused pärast kolme tunni möödumist sarnast täiskõhutunnet ning rahulolu.

Seega tarbisid ubadest kotlettide sööjad rohkem kiudaineid. Näiteks 2009. aasta uurimusest on selgunud, et üks gramm tarbitud kiudaineid võib aidata langetada umbes sada grammi kehakaalust. Teistest uuringutest on veel selgunud, et iga tarbitud gramm kiudaineid n-ö kustutab seitse kilokalorit, sest kiudained liituvad kaloritega ning takistavad imendumist.

Lisaks ei sisalda oad (ja ka teised kaunviljad) gluteeni ning neis leidub vitamiine, mineraale ja antioksüdante.

Viis soovitust, kuidas ube tarbida

Kasuta ube liha asemel

Oad on odavamad kui liha ning neist söögivalmistamiseks kulub tõenäoliselt vähem aega kui liha puhul. Nii musti, valgeid kui ka Pinto ube saab kasutada näiteks salatites ja kotlettide valmistamiseks. Samuti võib ube lisada burgeritele või lasanjele. Üks võimalus on asendada pool lihakogust ubadega.

Asenda süsivesikud

Oad sisaldavad nii valke kui kiudainerikkaid süsivesikuid, võib ubadega asendada liha asemel ka hoopis süsivesikud, näiteks riisi, maisi või kartulid. Ka suppides võib makaronide asemel kasutada hoopis ube ning salatitesse tasub lisada kinoad.

Kasuta kastmetes

Jahvata oad ning kasuta saadud massi kastmetes ja suppides piima või koore asemel. Samuti võib kasutada segu juustu asemel, näiteks taimetoitlaste lasanjes, kus traditsiooniliselt kasutatakse ricotta juustu. Ubadest saadud segule võid lisada küüslauku ning maitserohelist.

Oad vahepalaks

Tervislikuks vahepalaks võib röstida ube praeahjus näiteks koos köögiviljade või rosmariini ja karriga. Samuti on hea vahepala oasupp ning ampsata võib ka marineeritud ube.

Proovi kasutada ka magustoitudes

Kuigi ubade kasutamine magustoitudes võib tunduda kummaline, tehakse mustadest ubadest bronwnie’sid ning olemas on isegi oajäätis. Samuti võib ube lisada pudingutele ja smuutidele. Küpsetamisel võib aga kasutada ubadest jahvatatud jahu, mis on gluteenivaba.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles