Ministeerium: Eesti pole uueks legaalseks uimastiks valmis

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on debatt kanepi legaliseerimise teemal.
Eestis on debatt kanepi legaliseerimise teemal. Foto: SCANPIX

Vaadates kahjusid, mida põhjustavad olemasolevad legaalsed uimastid (alkohol ja tubakas), siis nende kõrvale ei ole sotsiaalministeeriumi hinnangul otstarbekas tuua veel kolmandat ehk kanepit.

«Seadused on olulised väärtuste mõjutajad ning kanepi legaliseerimine ka ainult täiskasvanute jaoks või meditsiinilisel eesmärgil annaks signaali alaealistele, et kanepi tarvitamine on aktsepteeritav,» selgitas sotsiaalministeerium, miks nad ei poolda kanepi legaliseerimist

Ministeeriumi sõnul on hetkel mõistlik jälgida mujal maailmas läbiviidavaid eksperimente (nt USAs Colorado ja Washingtoni kanepi müügi lubamine) ning alles usaldusväärsete ja pikaajaliste tulemuste põhjal teha järeldusi, kas ja millises ulatuses liberaliseerimine on Eestis mõistlik. Enne kanepi legaliseerimist tuleks ministeeriumi hinnangul  kindlasti võtta arvesse mitmeid Eestile omaseid tegureid, näiteks  riigi sotsiaal-majanduslikku eripära, ennetus- ja ravisüsteemide toimivust, inimeste hoiakud ja riskikäitumine jpm.

15. oktoobril andis Kaur Kender  petitsiooniga «Laske elada» kogutud 1131 allkirja riigikogu esimehele Eiki Nestorile.

Kender ja tema kaasmõtlejad paluvad muuta narkopoliitika aluseid ehk dekriminaliseerida kanepi kasutamine ja kasvatamine oma tarbeks alates 1.01.2016, kehtestada kanepi müügi riiklik regulatsioon ja kontroll. Anda viivitamatult amnestia kõigile kanepiga seotud süütegude eest süüdimõistetud isikutele. Kehtestada viivitamatult moratoorium kõigile kanepiga seotud süütegude menetlemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles