Saksa minister: sööge vorsti muretult edasi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaa põllumajandusminister soovitas inimestel ignoreerida WHO (Maailma Terviseorganisatsiooni) nõuannet lihatarbimist vähiriski tõttu piirata.

«Keegi ei peaks praevorsti süües kartma, sest iga toidu puhul loeb eelkõige kogus – ükskõik millise toidu liigne tarbimine on alati tervisele ohtlik,» ütles Christian Schmidt. Ta lisas, et inimesed ei tohiks lihatooteid põhjendamatult liigitada samasse ohukategooriasse näiteks tubaka ja asbestiga, sest tegu pole samal tasemel tervist ohustavate toodetega, vahendab Local.

Ka kaitstud päritolunimetusega Schwarzwälder Schinken’i tootjate liit on aruande suhtes kriitiline, väites, et see tekitab inimestes ebakindlust ning ekslikke arvamusi. Liidu pressiesindaja Hans Schenkenburgeri sõnul valmistatakse sealne liha tootmiseks ette kindla kontrolli all.

Saksamaa toiduteaduse organisatsiooni juhi Stephan Becker-Sonnenscheini arvates puuduvad aruandes piisavad teaduslikud tõendid. Näiteks pole tema sõnul selge, kas ohtu põhjustab liha ise või protsessid, kuidas seda maitse muutmise nimel töödeldakse.  

Kuigi vorstid ja salaami esinevad Saksa roogades tihti, on riigi lihatarbimine tegelikult viimastel aastatel vähenenud. Kui 2010. aastal tarbiti Saksamaal ühe elaniku kohta 61,3 kilogrammi liha, siis 2013. aastaks vähenes see arv 60,3 kilogrammini. 2013. aastal valmistati Saksamaal 8,8 miljonit tonni lihatooteid, mille hulgas oli viis miljonit tonni sealiha ning 1,4 miljonit tonni linnuliha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles