Liiga pikalt istumine ei pruugigi tappa

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istumisele kuluv aeg tuleks jagada osadeks
Istumisele kuluv aeg tuleks jagada osadeks Foto: SCANPIX

Uus uuring pani proovile arvamuse, et pikka aega istumine suurendab varajase surma riski ja seda isegi tervete inimeste puhul.

Ühendkuningriigis asuva Exeteri ülikooli uuringus jälgiti 3720 meest ja 1412 naist, kellel ei olnud südamehaigusi ja kes osalesid Ühendkuningriigi pikaajalises terviseuuringus, vahendab Med24.

1990. aastate lõpus andsid osalejad teavet selle kohta, kui kaua nad iga nädal istusid – tööl, vabal ajal või televiisorit vaadates. Seejärel jälgiti neid 16 aastat, et näha, mis juhtub.

Teadlased ei leidnud tõendeid, et istumine, olgu tööl või kodus, oleks seotud suurema suremisriskiga.

Uurijad sõnasid, et nende tulemused panevad proovile varasemad uuringud, milles väideti, et istumine ise on kahjulik, isegi kui inimestel on harjumus käia palju jalutamas või end muudmoodi treenida.

Nad ütlevad, et samas võivad nende tulemused olla osaliselt tingitud ka selle konkreetse uuritud inimrühma tavapäraselt suuremast igapäevasest füüsilisest aktiivsusest.

Briti südamefondi kardioloogia valdkonna vanemõde Emily Reeve sõnas, et passiivset elustiili ja nende mõju tervisele on tarvis rohkem uurida.

«Me teame, et istumisaja osadeks jagamine võib teie südame tervisele kasuks tulla ning me tahame julgustada inimesi, et nad oleksid aktiivsed ja jätkaksid liikumist,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles