Soome riigiametnik: alkoholitööstus raevutseb reklaamipiirangute pärast, kuna see on liiga tõhus meede

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti karmistab peagi alkoholireklaami ja kättesaadavuse tingimusi.
Eesti karmistab peagi alkoholireklaami ja kättesaadavuse tingimusi. Foto: SCANPIX

Soome alkoholipoliitikaga tegelev kõrgeim riigiametnik Ismo Tuominen on arvamusel, et piirangute vastu seisev alkoholitööstus on rahvusvaheline, kuna järjest enamate riikide tervisepoliitilised meetmed vastukaaluks piiravad alkoholiturgu.

«Tuleb välja, et alkoholist tingitud kahjude vähendamist puudutavad uuringutulemused on mõnes põhiaspektis siiski kõikidele riikidele ja rahvustele ühised,» märgib Soome riigiametnik Ismo Tuominen ERRi uudisteportaalis avaldatud arvamusartiklis. Siinjuures viitab ta maailma terviseorganisatsiooni WHO soovitustele vähendada alkoholikahjusid kolme samaaegse meetmega – tõstes alkoholiaktsiisi, piirates alkoholi kättesaadavust ja alkoholireklaami.

«Minu kogemuse kohaselt on üsna ühene ka see, kuidas erinevate riikide alkoholituru osalised reageerivad oma heaolu piiramisele,» räägib Tuominen, lisades, et kõige olulisem on alkoholitootjate vaatevinklist õhutada poliitiliste otsustajate teadmatust – näiteks kultiveerides arusaama, et isegi kui informatsiooni tõhusatest alkoholist tingitud kahjusid vähendavatest meetmetest laekuks üle maailma ustest ja akendest, pole see info kunagi piisavalt õige või küllaldane.

«Levinud võte on ka kinnistada mõttelaadi, et kõik meetmed viiksid nagunii vaid salaalkoholi ja välisriikidest ostetava alkoholi hulga kasvuni,» tähendab Soome riigiametnik, märkides veel, et kui miski muu ei paista aitavat, käivad alkoholituru osalised välja väite, et seadusandlust pole vaja muuta, kuna alkoholitööstus piirab enda tegevust eneseregulatsiooni kaudu.

Refereeritud arvamusartiklit saab täismahus lugeda ERR uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles