Kristjan Port: vanema nutiseade ohustab lapse kaalu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alla viieaastaste rasvunud laste arv on mõnekümne aastaga mitmekordistunud ja see trend jätkab kasvu. Üks põhjustest võib aga peituda hoopis lapsevanema käitumises lapse toitmisel.

Peamiseks kaalutõusu põhjuseks nii lastel kui täiskasvanutel on eelkõige elustiil - süüakse rohkem, kui suudetakse ära kulutada, kirjutab ERR.

Spordibioloogi Kristjan Pordi sõnul on hakatud kahtlustama, et nii mõneski kodus koguvad beebid lisakilosid seetõttu, et ema vaatab lapse toitmise ajal televiisorit, on keskendunud arvutisse või mõnda muusse nutiseadmesse. Tehnoloogia vahendatud meedia tegeleb lapsevanema tähelepanu püüdmisega ja teeb seda paremini, kui süles pulseeriv maimuke.

Kui saata lapse toitmise hetkel lühisõnumeid, uuendada sotsiaalmeedia kandeid või vaadata telesaadet, aitab vabanev oksütotsiin suurendada ema kiindumustunnet nende tähelepanu haaranud nähtuste vastu, jättes imiku vaeslapse rolli.

Lisaks segab telesaade või meediaseade emal märkamast, millal saab lapse kõht täis. Lutipudelist toites juhtub sageli, et telesaadet vaatav vanem surub lutti beebi suhu ja viimasel ei jää muud üle, kui natukene veel juurde süüa.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda ERRist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles