Eesti kaalulangetajate seas ringlevad eluohtlikud tabletid

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia

Eesti naistefoorumites tegutseb äritseja, kes müüb mürgise sisaldusega tablette kaalulangetavate preparaatide pähe.

Kui viimati arutleti imeravimi MMSi üle, mis võib põhjustada oksendamist, kõhulahtisust, siis nüüd ringleb naistefoorumites taolise toimeainega preparaat nimega DNP, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ravimiameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk kinnitas Postimehele, et DNP näol on tegemist mürgise kemikaaliga. «DNP ägeda mürgistuse korral suures annuses kasutamisel tekivad iiveldus, oksendamine, higistamine, pearinglus ja peavalu, kehakaalu langus,» sõnas Kiisk. Ta lisas, et kroonilise mürgistuse nähtudeks on silmakahjustuse (katarakti) teke, nahakahjustused, luuüdi, närvisüsteemi ja südame-veresoonkonna häired, kaalulangus.

Kiisk rääkis, et USAs kasutati DNPd 1930ndatel kaalualandajana, kuid keelati 1938. aastal kõrvaltoimete tõttu. Selle kasutamisel kehakaalu alandamise eesmärgil registreeriti tõsiseid kõrvaltoimeid, eeskätt surmajuhte.

Kiisk märkis, et viimane surmajuhtum, millest ta kuulis, juhtus Inglismaal. Nimelt, selle aasta aprillis suri 21-aastane naisterahvas Eloise Aimee Parry, kes arvatavasti põletas tablettide manustamisel oma organid.

«Äge mürgistus võib tekkida annuses 1-46 mg/kg/päevas. Samuti on teada juhte, kus kuus mg/kg/päevas lühiajalisel või 1-4 mg/kg/päevas pikaajalisel kasutamisel tekkisid vereloomehäired ja nahakahjustused,» selgitas Kiisk. Samuti ütles ta, et 2-4 mg/kg/päevas annuste kasutamine, nii lühi- kui pikaajaliselt, on viinud katarakti tekkele, mis võib lõppeda nägemiskaotusega. «DNPd kasutatakse näiteks pestitsiidide, antiseptikumide ja pleegitajate tootmises,» märkis Kiisk.

«Ravimiameti pädevuses on teha järelevalvet ravimite ja nende seaduslike käitlejate üle (ravimitootjad, hulgimüüjad, apteegid), seega on tegemist on ebaseadusliku majandustegevusega, mida peaks menetlema politsei- ja piirivalveamet,» ütles Kiisk ja lisas, et ühtlasi on tegemist inimtarvitamiseks maailmas keelatud ainega.

«Kehakaalu alandamiseks ei ole olemas ühtegi imeravimit. Kõige mõistlikum oleks ülekaalulisuse korral välja selgitada, et kas see on meditsiiniline põhjus, hormonaalsed häired, mida teab diagnoosida ja ravida arst ning mul on kahju, et inimesed on nii naiivsed ja usuvad selliseid asju,» rõhutas Kiisk.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Kristiina Põld kostis, et teadaolevatel andmetel ei ole DNP mürgistuste tõttu inimesed EMOsse pöördunud.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri rääkis, et selle preparaadi kohta ei ole tulnud mürgistusteabekeskusesse kaebusi. «Küll on tulnud läbi aegade kolm kõnet aine kohta nimega fenool, mida leidub ka DNPs,» selgitas Saluri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles