Südamearst: erektsioonihäirest südamehaiguseni kulub viis aastat

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ülekaalulisusest tingitud erektsioonihäired võivad olla üheks esimeseks märgiks südamehaiguse ohust.

Kui tekivad esmased häired – peavalud, valud südame piirkonnas, siis sageli just naised märkavad seda ja saadavad mehed arsti juurde. Südamearst dr Margus Viigimaa ütles mehe tervise konverentsil «Mees, milleks sind vaja on?», et erektsioonihäirete oluliseks põhjuseks on ülekaal, mis võib hiljem viia südamehaigusteni. «Kui me kutsume mehi oma tervist uurima, siis tuleb vaid kolmandik mehi. Mehed peaksid palju rohkem huvi tundma, sest nad elavad vähem ja neil on rohkem haigusi,» rääkis Viigimaa.

Esmalt tekivad meestel erektsioonihäired, kuna peenise veresooned on oluliselt õhemad ning kuni viie aasta jooksul järgnevad probleemid südamega. «Kümme aastat tagasi jõudsime äratundmisele, et paljud patsiendid ei võta hüpertensiooniravimeid, sest nad kardavad erektsioonihäireid,» lisas Viigimaa.

Iga mees peaks Viigimaa sõnul uurima vererõhku, kolesterooli, veresuhkrut ja tegema PSA testi, Mitmed patsiendid on talle öelnud, et neil on härja süda ja pulli veri. Kui tekib hüpertensioon või diabeet, siis seda väga tõsiselt ei võeta, kuniks tekib südamelihase paksenemine, isheemiatõbi ja infarkt.

Ka suitsetamine on tohutult halb mõju tervisele. Mehed suitsetavad tunduvalt rohkem kui naised ja see probleem on Eestis tunduvalt suurem kui Euroopas keskmiselt. «Olukord on Eestis natuke paremaks muutunud, kuid põhjamaades, kus meeste tervise risk on niigi kõrgem, paneb suitsetamine ikkagi viimase põntsu,» ütles Viigimaa.

Südame tervise parandamise osas peab jälgima, et kolesteroolitase oleks alla viie ja veresuhkur alla kuue. Kehamassiindeks võiks olla alla 25. «Kui vöö ümbermõõt on üle 102 sentimeetri, on see väga halb, kuid alla 95 võib juba rahul olla,» kinnitas Viigimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles