Laste peavalud tulevad harva üksinda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu
Peavalu Foto: SCANPIX

Võrreldes nende laste ja noorukitega, kellel pea ei valuta, on migreeni põdejail umbes kolm korda suurema tõenäosusega mõni meeleoluhäire või mõni muu neuroloogiline probleem.

Hiljuti avaldatud uuringus toob George Washingtoni meditsiinikooli arstiteaduste doktor ja dotsent Terranum Lateef välja, et peavalu ja meeleoluhäirete samaaegsus on väga rabav ning ta toonitab vajadust niisuguste häirete uurimise järele, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.

Uuringus, milles osales 9014 Philadelphia noort vanuses 8–21 aastat, leiti, et ükskõik millise peavaluga lastel ja eelkõige migreeniga lastel oli rohkem neuroloogilisi probleeme. «Epilepsia oli neist suurim,» sõnas dr Lateef ja lisas, et peavalu ning epilepsia vaheline seos võib olla põhjuslik, näiteks haigushoogude ravimid, mis toovad kaasa peavalu, või võib neil kahel probleemil olla sama põhjus.

Ka esines peavalu all kannatavatel lastel rohkem arenguhäireid – siia kuuluvad närvisüsteemi arenguga seotud tähelepanu puudulikkuse ja hüperaktiivsuse sündroom. Samuti oli migreeniga lastel teistega võrreldes enam kui kolm korda suurem tõenäosus mõne meeleoluhäire ja kaks korda suurem tõenäosus ärevuse tekkeks.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda meditsiiniuudiste portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles