Kunstitudengid katsetavad haiglas uusi valguslahendusi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kolmest valgusinstallatsioonist,  laua- või seinapinnal kasutatav materjal, kus reljeefsetele joontele vajutades süttib valgus.
Üks kolmest valgusinstallatsioonist, laua- või seinapinnal kasutatav materjal, kus reljeefsetele joontele vajutades süttib valgus. Foto: Ida-Tallinna keskhaigla

EKA tudengite kaasabil on tänaseks valminud Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) hooldusravikliinikusse kolm loodusstruktuuri mustreid ja nende muutumist imiteerivat valgusinstallatsiooni.

«Kui sünnist ja elu algusest räägitakse piisavalt, siis elu lõpp on jäänud enamasti varju,» sõnas ITK turundusjuht Inge Suder, millest oli selleaastane koostööprojekti kunstitudengitega ajendatud. Tudengite juhendaja Kärt Ojavee kinnitusel on projekt olnud tudengite jaoks edasiviiv kogemus – projektile läheneti kasutajakeskselt, viidi end kurssi haiglas toimuvaga ning prooviti pakkuda uudseid haiglamiljöösse sobivaid lahendusi.

«Tudengid katsetasid uudseid materjale ja tehnoloogiaid, et luua haiglasse sobivad tooteprototüübid – haigla on paik, kus keskkond ei saa olla esiletükkiv, samuti ei ole alati põhjust kasutada n-ö kiireid vastuseid andvaid elektroonika lahendusi, pigem mõtestada ruumi ning selles mööduvat aega. Haigla ruumides on teised rütmid,» sõnas Ojavee, tähendades, et haigla ruumides on teised rütmid.

Sisearhitektuuri – ja tekstiilidisaini tudengite koostöös valmis kolm tööd. Esimene neist kujutab seinal asuvat modulaarset valgustit, mille valgus muutub sujuvalt, peaaegu märkamatult, toetades palatis veedetud pikkade päevade rütmi ning tuues sellesse dünaamikat. Teiseks tööks on karge jää- ning härmatisemustriline valgusobjekt, mis samuti sujuvalt muutub – aeglaselt liikuv valgus paneb materjali faktuuri elama.

Kolmas töö kujutab endast laua- või seinapinnal kasutatavat materjali, kus reljeefsetele joontele vajutades süttib valgus. Tegemist on teraapiavahendiga, kus patsiendid saavad laual detailidele vajutades arendada motoorikat ning luua või jäljendada erinevaid mustrikombinatsioone. Pinna reljeefsus, ere valgus ning interaktiivne ja pideva mustri loomise võimalus soodustavad tegelust.

Koostöö Ida-Tallinna keskhaigla ja EKA tudengite vahel sai alguse juba eelmisel aastal, mil tudengite tööd ehtisid haigla silmakliiniku seinu. Nüüdne, pikaajaline projekt hooldusravikliiniku miljöö elavdamiseks on hoogu võtnud alates kevadest, mil seati plaani kaasajastada hooldusravikliiniku sisemiljööd ning elavdada seeläbi seal viibivate patsientide igapäevaelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles