Suitsetamisest loobuja päevik: suur libastus kolmandal nädalal

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Orumägi jagab enda väljakutseid suitsetamisest loobumisel
Kaarel Orumägi jagab enda väljakutseid suitsetamisest loobumisel Foto: Liisi Sepp

Üle-Eestilise noorte muusikaliteatri juht Kaarel Orumägi on otsustanud enda võitlust tubakast loobumisel Postimehe lugejatega kuue nädala jooksul jagada.

Avaldame Kaarli kokkuvõtte kolmandast suitsuvabast nädalast:

Arvestades minu püsimatut iseloomu arvan, et olen kolmanda nädala kenasti jälle üle elanud. Tegelikult pean taaskord mainima, et kui endale sisendada, et ei tohi ja ei ole vaja suitsetada, siis saab väga ilusti ka suitsust eemal olla. Raske on küll, aga mida aeg edasi seda loomulikumaks muutub olukord, et kui keegi tuld küsib, siis ei hakka ma seda hüsteeriliselt otsima, vaid ütlen lihtsalt viisakalt, et kahjuks ma ei suitseta.

Sellel nädalal on paslik rääkida sellisest toredast vidinast nagu e-sigaret. Kuna tegelikult ei ole mul aimugi, mida see jubin sisaldab, siis olen olnud alati pisut skeptiline kui väidetakse, et e-sigaret aitab suitsetamist maha jätta ja ilma nikotiinita elektroonilisel sigaretil ei ole tervisele mingisugust kahjulikku toimet. Olen selle kord avanud ja sisse piilunud.

Ega üks keeruliste kirjade ja numbritega patarei, hulk värvilisi juhtmeid ning kummaliselt kleepuva ja lõhnava vedelikuga padjake ei jäta just väga tervislikku muljet. Kuid kui muusikaliteater sel nädalavahetusel oma sünnipäeva pidas ja taaskord kogu teatrirahvas suitsud ette pani, siis olin ma jällegi raske valiku ees. Kas ma panen suitsu ette ja teen mõnuga salaja terve paki või ei tee õhtu jooksul ühtegi suitsu ja saab hommikul öelda, et minu tahtejõud ja sihikindlus on võimsad.

Õnneks või kahjuks ei pidanud ma valima kummagi valiku vahel, sest ühel hetkel saabus mu juurde üks teatri näitlejatest, kellel oli kaasas paar ühekordset e-sigaretti. Erinevad maitsed, erinevad värvid. Tulukesed ja muud jubinad küljes. Ta tõmbas mu kõrvale ja pakkus mulle proovida suitsu asenduseks just elektroonilist sigaretti. Ilma nikotiinita ja tõrvata ja muude halbade toimeaineteta.

Mõtlesin siis, et mis seal ikka. Proovida ju võib. Esimene pooltund oli üsna meeldiv, sest sigaret ei olnud kange ja tundus nagu ma oleksin imenud lihtsalt veeauru, mis on maitsestatud. Tunni pärast valutas mu pea nagu meeletu ning ma ei tahtnud enam ei e-sigaretti ega ka tavalist sigaretti. Ega ma pole siiani välja mõelnud, et kas peavalu oli psühholoogiline (sest teadsin ju ometi, et ega ma tohiks ka seda teha) või oli asi selles, et ma ei olnud sellele tüübile, margile või kemikaalile vastuvõtlik. Igatahes minu jaoks ei ole e-sigaret küll mingisugune suitsetamise mahajätmist soodustav asendusaine. See on nüüd kindel!

Väga tore oli muidugi situatsioon kui mulle kirjutas täiesti võhivõõras inimene, et ta on lugenud minu artiklit ning rääkis pikalt ja laialt kuidas tema suitsetamise maha jättis ja mis on parim viis, kuidas loobuda valutult ja väga kiiresti. Tundub, et siinkohal on mul vähemalt ekraanitaguseid toetajaid palju, kelle nõuanded on siirad ja toimivad.

Kui teie lähedane, sõber või tuttav on otsustanud suitsetamisest või teistest sõltuvusainetest loobuda, siis kõige olulisem on tema valikusse uskuda ja teda suunata. Kui ta näeb, et tema ümber on inimesed, kes temasse usuvad, siis üsna suure tõenosusega on loobumine kordades lihtsam, kui üksi üritamine.

Tubakast loobumise nõustaja, dr Tiiu Härmi kommentaar:

Katsetus e-sigaretiga oli tõsine libastus.

Kaarel on üle elanud kolmanda suitsetamisest loobumise nädala – raske on olnud, kuid ta on õppinud «Ei»  või «Tänan, ma ei suitseta» ütlema, kui suitsu pakutakse või tuld küsitakse. Ta on sisendanud endale, et ei tohi ega ole vaja suitsetada ning läbi sellise moraalse kohustuse suutnud end vabana hoida tubakast.

Ja siis juhtub libastus. Kaarel kirjutab ise, et ta on püsimatu iseloomuga, mina lisaksin, et ka uudishimulik ja kergeusklik, kui katsetab «toredat vidinat» nagu e-sigaret suitsetamise mahajätmise vahendina keset loobumisprotsessi. Ei tasu riskida ega lihtsameelselt uskuda, et tegemist on nikotiinita elektroonilise sigaretiga ja et e- sigaret aitab suitsetamist maha jätta.

Minu kui nõustaja kogemused näitavad, et e-sigareti kasutajad suitsetavad juurde sageli veel tavasigarette ja see on ohtlik – kontrolli alt kaob tarbitud nikotiini doos ja võivad ilmneda üledoosi nähud. Või kui e-sigareti suitsetaja loobub sellest ja läheb üle taas tavasigarettide suitsetamisele, tarvitab ta neid arvuliselt rohkem, võrreldes eelneva suitsuperioodi sigarettide arvuga.

E-sigaret ei ole küll tubakatoode, kuid sellele sarnaselt kasutatav toode. Mõlemas esineb nikotiini, mis tekitab tugevat sõltuvust ja millest on raske vabaneda. Kui me ei otsiks e-sigaretist nikotiini, võiksime näiteks pliiatsi suhu pista ja suitsetamist imiteerida. Aitaks samuti?!  Möödunud nädalavahetusel, just muusikateatri sünnipäeval, oli sõbral käepärast e-sigaret, nikotiinita ja puha, mida ta pakkus Kaarlile sigareti asemel. Proovida ju võib, süütu vahend! Ja siin tegigi Kaarel vea, mida ta ka ise tunnistab ja mille tasuks ta kahjuks sai meeletu peavalu. Nüüd on Kaarel veendunud, et tema jaoks ei ole e-sigaret küll mingi suitsetamise mahajätmist soodustav vahend.  

Siin on koht, kus oleks tulnud küsida nõu suitsetamisest loobumise nõustajalt!

Veel ei ole teaduslikult tõestatud, et e-sigaret on ohutum või lausa «tervislikum» kui tavasigaret. Ka e-sigareti aurupilvest on leitud tervisele kahjulikke aineid, nagu propüleenglükool, glütserool, erinevaid maitse- ja lõhnaaineid, vähkitekitavaid aineid jms. Teadusuuringud jätkuvad ja põhjendatud teadmised tagajärgedest alles tulevad.

Tootjad mõtlevad ainult ärile: nende põhiliseks ründeobjektiks ongi sageli noored inimesed, kes tunnevad huvi selliste vidinate vastu ja katsetavad seda sageli kui esimest vahendit tubakasõltuvuse maailma sisenemiseks. Tekib nikotiini sõltuvus ja tubakas hakkab meid ahistama.

Ja ikka veel tunneb Kaarel puudust hoolivatest ja mõistvatest sõpradest, kolleegidest, edukalt loobunud endistest suitsetajatest, kes temasse usuksid ja asjalikke juhiseid ning nippe jagaksid, mil moel väikesema vaevata suitsetamisest loobuda ja suitsuvabana püsida.

Kaarlil on väga oluline veelkord läbi mõelda oma eesmärk suitsetamisest priiks saada ja mittesuitsetajana püsida. Tubakast vabaks saamine on seda pingutust väärt. Tasub meeles pidada, et Eestis on tubakast loobumise nõustamine tasuta ega nõua ka saatekirja. Vajalik on vaid leida endale lähim nõustamiskabinet ja eelnevalt registreerida. Nõustamiskabinettide nimekiri ja täpsem info on kirjas tubakainfo kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles